Foto: TT

LKAB vände till förlust

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga gruvjätten LKAB gjorde en förlust före skatt om 1.195 miljoner kronor i det tredje kvartalet, att jämföra med en vinst om 2.815 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Ett fortsatt ökat utbud, främst i form av nya volymer från Australien, har präglat järnmalmsmarknaden under kvartalet. LKAB intensifierade det pågående besparingsprogrammet med ytterligare insatser i mitten av september för att möta prisfallet på järnmalm som ägt rum under de senaste två kvartalen.

”Vår strategi att vara en leverantör av högkvalitativa, klimatsmarta järnmalmspellets är rätt i tiden, trots att den globala marknaden för järnmalmsprodukter fortsatt är utmanande”, skriver vd Lars-Eric Aaro.

LKAB:s gruvverksamhet påverkar omliggande samhällen i Malmfälten, och bolaget poängterar att en framgångsrik samhällsomvandling är avgörande för såväl kommunerna i fråga som för bolagets konkurrenskraft.

Under det tredje kvartalet uppgick LKAB:s avsättning för samhällsomvandlingen till 2.238 miljoner kronor, med ett negativt rörelseresultat om 1 164 miljoner som följd. Rörelseresultatet före kostnader för samhällsomvandling minskade med 63 procent och uppgick till 1.074 miljoner vilket motsvarar en rörelsemarginal på 22 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.