Peter Rawet, ekonomijournalist SVT Foto: SVT

Lönsam minnesförlust i bankvärlden

Uppdaterad
Publicerad

I dag håller Swedbank stämma där man klubbar igenom ökade styrelsearvoden och höjningar av bonus – häpp! Men varför ska vi bry oss om vad ett privat börsnoterat företag gör med sina egna pengar?

De fyra stora bankerna är inte som andra företag. Svenska skattebetalare har med jämna mellanrum fått rycka ut för att rädda dem från total undergång. De är nämligen så pass viktiga så att de inte kan tillåtas gå i konkurs.

Det ger naturligtvis stora moraliska problem när bankledningar så snabbt glömmer vad som hände bara för något år sedan. I den internationella finanskrisen måste vi hålla i minnet att bankerna under alla ”krisår” fortsatte att göra miljardvinster på svenska kunder. Det var verksamheten i utlandet som hotade deras existens.

Kunderna har fortsatt betala

Svenska kunder har bara fortsatt att betala... och betala. Men nu är det ju andra bullar som gäller för löner, bonusar och arvoden!

Då passar man på – i Swedbanks fall kommer styrelsen få höjda arvoden med 25 procent och ordföranden, före detta näringsministern, socialdemokraten Anders Sundstöm får ett arvodeslyft med 74 procent eller en miljon kronor.

Detta kan man göra, för de av skattebetalarna garanterade lånen till banken löper ut i slutet av april. Därmed är de begränsningar som staten satte på arvoden och löner historia – därmed fritt fram. Tjoho!

Fått hjälp av staten

Bankvärlden utgör ett parallellt universum som fått hjälp av staten (läs medborgarna) med rejäla presenter som bidrar till jättelika utdelningar till aktieägarna. De fyra storbankerna delar i år ut 46 miljarder till aktieägarna. Aktieägarna får en ”ränta” på drygt 13 procent – jämför den räntan med ditt sparkonto.

Sedan har bolagskatten sänkts, där storbankerna är vinnare vilket fått ner deras skattenota med över 3 miljarder kronor i år.

Dessutom får de av någon konstig anledning inte betala för att landet Sverige håller en statskuld på över 200 miljarder kronor mer än vad som behövs för att klara bankernas lån i utländsk valuta. Det kostar skattebetalarna 400 miljoner kronor om året.

Vi har alltså en rejält ”curlad” bransch som nu av marknadsskäl måste höja löner och ersättningar. Jo, man tackar!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.