Lönsamma bolån argument för bankskatt

Publicerad

Dyrare bolån för hushållen bidrar till allt högre vinster för bankerna. För finansminister Magdalena Andersson (S) blir det ett extra argument för bankskatt.

Bank efter bank redovisar fortsatt ökade ränteinkomster. Det är dels en effekt av att svenskarna lånar allt mer, men beror också på att bankerna höjer sina vinstmarginaler på framför allt bolånen, enligt finansbolagens bokslut som presenterats i dagarna.

Och även om bolånen är rekordbilliga i ett historiskt perspektiv, så visar Finansinspektionens återkommande rapporter att även bankernas lönsamhet på bolånen är på rekordnivåer.

Utrymme för bankskatt

Det här ger finansminister Magdalena Andersson extra bränsle för den föreslagna bankskatten:

– Det är tydligt att de svenska bankerna tjänar väldigt stora pengar och det visar också att det finns utrymme att ta ut en bankskatt. Man kan diskutera hur den ska utformas, men det är uppenbart att utrymmet finns, säger hon.

– Vi ser stora behov i välfärden, och jag tror nog att en del pengar skulle kunna röra sig från storbankerna till skolbänkarna, fortsätter Andersson.

Bankerna håller knappast med, de planerar nu i stället för stora personalneddragningar eftersom skatten är planerad att läggas på lönesummorna.

”Kan man göra så här”

Enligt SEB kommer skatten att kosta den egna banken 700 miljoner kronor per år. Svensk personal kommer bli 15 procent dyrare, det är klart det kommer att få effekt på antalet anställda, enligt SEB-chefen Annika Falkengren som även är ordförande för Bankföreningen.

– Kan man verkligen göra så här när man styr ett land? Vad är nästa bransch som man liksom tycker behövs dras åt? frågar hon.

Magdalena Andersson pekar också på konkurrensen och vikten av att kunna spela ut bankerna mot varandra:

– Det är viktigt att det finns aktiva konsumenter, som ser till att byta bank om man inte får de räntor som man tycker är rimliga. Det är viktigt att vara aktiv och välja något annat om man är missnöjd, säger finansministern.

Hon uppmuntrar till att jämföra bankernas lånevillkor, att prata med grannar och vänner och höra vad de har för räntor, och sedan byta bank om villkoren är bättre någon annanstans.

Apropå konkurrensen i banksektorn säger hon:

– Därför tycker jag att det är helt fel att sälja SBAB, som en del borgerliga partier vill. Det är en statlig bank som kan vara med och konkurrera.

Fakta: Förslaget i korthet

Finansbranschen betalar ingen moms. Skattebortfallet beräknas till runt 19 miljarder kronor 2018.

Därför föreslog den utredning som lades fram för regeringen i höstas en finansiell skatt som baseras på lönekostnaderna. Skattesatsen föreslås ligga på 15 procent av skatteunderlaget.

Skatten väntas vältras över på priserna på finansiella tjänster och sannolikt även på löntagarna.

Skatten föreslås börja gälla från 1 januari 2018.

Källa: Statens offentliga utredningar, SOU 2016:76

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.