Många gör felaktiga rot- och rutavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar utnyttjar rot – och rutavdragen. Men den som använder avdraget får inte låta närstående utföra arbetet. Trots det förbudet så har Skatteverket upptäckt att många ändå anlitar närstående.

En förklaring är att många inte känner till reglerna och nu satsar Skatteverket för att lösa problemet.     

På en parkering utanför ett byggvaruhus i Stockholm är det många som inte har hört om reglerna.

– Det visste jag inte, men jag brukar inte anlita närstående. Det är byggföretagen som får göra grejorna, säger Gunilla Tyni.

Får inte anlita anhöriga

Hon får medhåll från Hans Wallinder som inte heller känner till reglerna om närstående.

– Det visste jag inte. Jag håller på att bygga om på landet men har inte anlitat någon närstående, det var ju tur det.

Det gäller att inte vara allt för familjekär när det kommer till rot och rut. Det är nämligen inte tillåtet att göra avdrag om en närstående utför arbetet. Till gruppen närstående finns bland andra makar, föräldrar, mor- och farföräldrar, barn, samt syskon med deras makar. 

Skatteverket gör specialgranskning

Förra året stoppade Skatteverket drygt fyra miljoner från att betalas ut därför att närstående hade gjort jobbet. Främst handlade det om rot-avdrag. Ofta beror det här på okunskap om reglerna. Men om felet begås så är samtliga parter ansvariga.

– Både utföraren och köparen har ansvar för att ansöka om rätt rotavdrag. Att det arbete som utförs ger rätt till skattereduktion, säger Cajsa Toresten som är samordnare på Skatteverket.

Nu vill Skatteverket satsa extra för att få bukt med problemet.

– Detta är något vi kommer att titta extra på under 2013. Vi har sett tendenser till ökning, därför kommer vi att kontrollera och även informera, säger Cajsa Toresten, samordnare på Skatteverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.