Foto: TT

Analys: Marknaden drar en suck av lättnad

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Börserna i Europa mötte resultatet i det franska valet med en djup suck av lättnad och stigande aktiekurser. Trots all osäkerhet som kvarstår inför andra valomgången var alternativen betydligt värre, enligt marknadens aktörer.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Mardrömsscenariot för marknaden var att Nationalla Frontens ledare Marine Le Pen samt vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon gått vidare till en andra omgång.

Globalisering eller protektionism

Marine Le Pen vill hålla en folkomröstning om Frankrikes EU-medlemskap och Mélonchon är starkt euro-skeptisk. Även om det nu är två radikalt olika visioner som möts i det franska presidentvalet, och en klar signal av ett stort missnöje med det franska politiska etablissemanget, ses Emmaneul Macron som en marknadsliberal förespråkare för globalisering och europeisk integration.

Presidentval i Frankrike 2017

Marine Le Pens seger drivs av samma kraft som brexit och Donald Trumps valseger där nationalism ses som lösningen på ett stort missnöje med etablissemanget och de ekonomiska utmaningar som Frankrike möter i form av hög arbetslöshet och en alltmer pressad välfärdsstat.

Så påverkar det Sverige

Vi är ett litet land i de här sammanhangen och börsen och andra marknader följer med reaktionerna i övriga Europa.

Skulle Marine Le Pen vinna i andra omgången blir sannolikt de kortsiktiga effekterna liknande de som när Storbritanniens röstade nej till EU med fallande börs och Euro-fall. Men den stora konsekvensen skulle förstås bli politiskt där EU:s framtid blir alltmer ifrågasatt.

Vad händer nu?

Marknadens lättnadssuck handlar också om att opinionsinstituten prickat rätt. Så var inte fallet i samband med vare sig brexit eller Donald Trumps valseger. I de flesta opinionsundersökningar framstår Macron nu som en klar vinnare i andra omgången över Marine Le Pen.

Skulle det komma andra opinionsundersökningar som visar på sviktande stöd för Macron kan börsen både hinna gå ner och upp innan det slutgiltiga resultat den 7 maj. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet