Foto: TT

Ekonomireportern om budgetkaoset: ”Marknaden hatar osäkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskrisen har hittills inte fått några större konsekvenser för Sveriges ekonomi. Men en politisk osäkerhet under längre tid kan få negativa följder, säger SVT:s ekonomireporter Knut Kainz Rognerud. –Marknaden hatar alltid osäkerhet. Det kan skapa stora rörelser på ränte- och aktiemarknaderna.

Vid lunchtid på onsdagen hade börsen stigit, kronan förändrats marginellt och räntorna låg kvar på samma nivå som i går. Enligt Knut Kainz Rognerud tyder det på att marknaden inte ser den politiska krisen som särskilt allvarlig. I alla fall inte än.

– Det är en stor gäspning. Jag tror att vad som än händer med det politiska kaoset så är räntemarknaden och aktiemarknaden övertygade om att de stora ekonomiska dragen kommer att ligga fast. Både Socialdemokraterna och Alliansen har lovat att överskottsmålet ska hållas och att statsskulden ska hållas låg.

Decemberöverenskommelsen

Risker med långvarigt kaos

Samtidigt menar Knut Kainz Rognerud att en längre tids politiskt kaos kan komma att få konsekvenser. Osäkerhet när det gäller till exempel skattenivåer och investeringar kan göra att aktörer drar sig tillbaka.

– Man kanske säljer av innehav och ligger lågt. Det kan skapa stora rörelser på aktie- och räntemarknaden.

Jämfört med många andra EU-länder har Sverige en god tillväxt och en låg statsskuld. Men arbetslösheten ligger fortfarande på en historiskt hög nivå.

– Det blir svårt att ågärda med kraftfulla åtgärder om man inte har en majoritet bakom bakom besluten. Arbetslösheten måste åtgärdas på sikt annars riskerar vi att dras med i en liknande utveckling som resten av Europa, säger Knut Kainz Rognerud.

Bilden av Sverige förändras

Sverige har gjort sig känt som ett land med politisk stabilitet och höga välfärdsambitioner. En politisk kris som grundas i att det är omöjligt att få igenom en statsbudget i riksdagen kan betyda att bilden av Sverige kommer förändras, tror Knut Kainz Rognerud.

– Den här bilden av Sverige med stabila minoritetsregeringar börjar rämna nu när man fått in ett parti som börjar splittra upp de gamla blocken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet