Miljardförlust för Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls styrelse föreslår slopad utdelning för 2013 med hänvisning till att den statliga kraftkoncernen gick med förlust.

Koncernens resultat före skatt i det fjärde kvartalet blev 1.983 miljoner kronor, ned från 6.342 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2012.

Nettoomsättningen sjönk något, från 47,9 miljarder till 47,7 miljarder kronor.

Det stora resultatfallet förklaras bland annat av att fjärde kvartalet 2012 innehöll en stor positiv effekt av sänkt bolagsskatt i Sverige.

Kraftig nedgång

För helåret redovisar Vattenfall förlust före skatt på 15,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 18,1 miljarder kronor 2012.

Enligt koncernchefen Øystein Løseth sänkte Vattenfall de årliga rörelsekostnaderna med 3,2 miljarder kronor i fjol, vilket innebär att kostnaderna har fallit med över 9 miljarder på tre år.

”Ökade affärsrisker ledde dock till att Vattenfall gjorde nedskrivningar av tillgångsvärden på totalt 30,1 miljarder kronor”, skriver Løseth.

– Det har varit ett tufft år, konstaterar Vattenfalls vd Øystein Løseth som samtidigt ville poängtera att det underliggande resultatet från själva verksamheten faktiskt gått något bättre än 2012.

Neddragningar

Men den stora nedskrivningen i somras samt sjunkande elpriser gör att framtiden knappast ser särskilt ljus ut för eljätten. I mars beslutade Vattenfall om neddragning av personalstyrkan på 2.500 personer, en plan som nu håller på att genomföras. Men eftersom bolaget planerar för ytterligare besparingar på 2,5 miljarder kommer det mer.

– Vi kan inte utesluta att det blir ytterligare neddragningar, säger Løseth.

Tudelningen av Vattenfall i en nordisk del och en del som sköter verksamheten på kontinenten och Storbritannien har öppnat för att ta in nya ägare i bolaget.

– Men det är upp till ägarna och i dagsläget ingen pågående process, säger Løseth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.