Foto: Scanpix/MONTAGE

Miljardvinst för storbanker

Uppdaterad
Publicerad

Trots eurokris och larmrapporter fortsätter de svenska storbankerna att redovisa rejäla vinster. Sammanlagt uppgår storbankernas kvartalsvinster till över 20 miljarder kronor.

Dagens kvartalsrapport från Nordea visar på en vinst på ca 9,4 miljarder kronor för andra kvartalet, medan Swedbank redovisar en vinst på 4,1 miljarder kronor. 

Tidigare i veckan kom Handelsbankens rapport om vinst på 4,5 miljarder kronor, och SEB överraskade med en vinst på 3,9 miljarder kronor.

Delårsrapporter juni 2012

Swedbank-koncernens vd Michael Wolf skriver i delårsrapporten att det, med tanke på risken för recession i Europa, är ”svårt att ge en tydlig förväntansbild av resultatutvecklingen”. Swedbank planerar därför för ett svagt scenario och fokuserar på kostnadsutvecklingen, enligt Wolf.

”Vår ambition är att minska kostnaderna under 2012 med cirka 1 miljard kronor, exklusive rörliga personalkostnader, jämfört med 2011”, skriver han.

Räntenettot steg till 5 252 miljoner kronor, från 4 714 miljoner kronor. Provisionsnettot minskade till 2 346 miljoner kronor, från 2 412 miljoner kronor.

Oväntat vinstlyft för Nordea

Bankkoncernen Nordea redovisar en rörelsevinst på 1 099 miljoner euro, motsvarande cirka 9,4 miljarder kronor, för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 949 miljoner euro motsvarande period 2011.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 945 miljoner euro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Delårsrapporter juni 2012

Mer i ämnet