Facebooks serverhall i Luleå. En anläggning som får lägre skatt om regeringens utredaredares förslag går igenom. Foto: TT

Miljoner i skatterabatt till Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Sänk elskatten för it-företag som driver datacenter, det föreslår regeringens utredare, enligt Dagens Nyheter.

Om förslaget blir verklighet tros branschen slippa 245 miljoner i elskatt årligen, räknat på befintliga anläggningar.

Elskatteutredningen har lagt fram förslaget om att datacenter ska betala samma elskatt som den traditionella industrin. It-företagen skulle då betala 0,5 öre per kilowattimme, istället för 19,4 eller 29,4 öre som det är idag, beroende på vart i landet de ligger.

Finansdepartementet välkomnar förslaget

Facebook som byggde sina center i Luleå för fyra år sedan skulle årligen spara 50 miljoner kronor om det går igenom, enligt utredarens uppskattning.

– Utredningen har gjort en ordentlig genomlysning av hur el energibeskattas i olika sektorer. Jag välkomnar särskilt förslaget om lägre beskattning av el som förbrukas i större datacenter, säger Charlotte Svensson, statssekreterare på Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.