Vattenfalls förre vd Lars G Josefsson får en jättepension.

Miljonregn över förre vd:n

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls köp av Nuon 2009 är en mångmiljardkatastrof så här långt. Sedan ledningen igår tvingats redogöra för nya nedskrivningar har 37 miljarder av köpesumman gått upp i rök

– Med facit i hand skulle Nuonaffären inte gjorts, säger förre vd:n Lars G Josefsson till SVT.

Vattenfall måste även fortsätta att betala på köpet av Nuon framöver. Ledningen köpte nämligen den holländska gaskraftjätten på avbetalning. 2015 ska Vattenfall punga ut med 18 miljarder till för Nuon.

Och Nuon är inte enda problemet för Vattenfall. Kärnkraft, kolbrytning och kolkraftverk i Tyskland har också orsakat Vattenfall mångmiljardförluster när riskerna har ökat och värdet sjunkit. Totalt har värden för 70 miljarder utraderats i Vattenfall de senaste fyra åren, till allra största delen i utlandsverksamheten.

Vattenfalls miljardförlust

”Sammantaget är jag nöjd”

Lars G Josefsson var den som ledde erövringståget i Europa med köp av kärnkraft och kol i Tyskland, och sedan gas i Hollland.

– Sammantaget är jag nöjd med de värden som skapades under min tid i Vattenfall, Det blev också större utdelningar till staten genom affärerna, säger Lars G Josefsson.

Men nu är problemen så stora att skattebetalarna kan gå miste om aktieutdelning nästa år. Det blir i så fall ett avbräck på uppåt sju miljarder i statskassan jämfört med senaste utdelningen. Sedan 2004 har vattenfall varje år delat ut mellan 4 och 8 miljarder kronor till ägaren, det vill säga statskassan.

Nöjd med pensionen

Utöver det har staten fått in runt två miljarder kronor per år i bolagsskatt de senaste åren.

Totalt kan det bli 9 miljarder mindre till statskassan på grund av krisen i Vattenfall alltså. Det motsvarar en tusenlapp mindre per svensk.

Men för vd:n som var ansvarig för katastrofaffärerna fortsätter pengarna att trilla in. Som pensionär får han sex miljoner om året just nu.

Är du nöjd med pensionen?

– Ja, självklart är jag det. Varför skulle jag inte vara det? säger Lars G Josefsson.

Efter fyllda 65 blir det 2,6 miljoner kronor om året fram till 76-årsdagen. Därefter trappas pensionen av successivt. Från i dag och framåt får han enligt SVT:s beräkningar ytterligare 45 miljoner om han uppnår förväntad livslängd.

Är det inte väldigt mycket pengar med tanke på att affärerna gått så dåligt?

– Sammantaget är jag nöjd med de affärer som gjordes och hur bolaget utvecklades, säger Lars G Josefsson.

Ministern vill inte kommentera

Minstern som har ägaransvaret, finansmarknadsminister Peter Norman (M), vill varken kommentera den eventuellt uteblivna miljardutdelningen Lars G Josefssons pension idag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls miljardförlust

Mer i ämnet