Foto: TT/montage

”Jag håller helt med Jens Spendrup”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte tillräckligt med kompetenta kvinnor som kan ta plats i en bolagsstyrelse, enligt Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv.

I Ekots lördagsintervju förklarade Spendrup att han inte var feminist, att han var ”absolut emot” att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser och att anledningen till att så få kvinnor är där i dag är att det en brist på kompetenta kvinnor.

Spendrups uttalanden har väckt skarp kritik i sociala medier och många ifrågasätter omdömet hos den högsta representanten för det svenska näringslivet. Men han får även stöd.

– Jag håller med honom helt och hållet, säger Peggy Bruzelius, styrelseproffs.

”Enda misstaget att blanda ihop begreppen”

Peggy Bruzelius menar att kritiken inte bör tas på så stort allvar och stödjer Jens Spendrup i hans uttalande. Hon är själv helt emot att kvotera in kvinnor och menar att genusfördelningen i svenska bolagsstyrelser är ett resultat av läget på arbetsmarknaden.

– Det enda misstaget han gjorde var att blanda ihop begreppen. Det saknas kvalificerade kvinnor, och inte kompetenta kvinnor, säger Peggy Bruzelius.

Får kritik

Spendrup kritiseras av finansmarknadsminister Peter Norman (M). Norman säger att han i sammanträden med resten av regeringen kommer att framhålla att det inte har varit svårt att hitta kompetenta kvinnor.

– Min uppfattning är att de är väldigt snäva i sitt sökande. Till exempel, om man är ett börsbolag, tror jag det är bra om man har större spridning av kompetens och erfarenhet i styrelsen än man har. Men man söker ofta en schabloniserad bild, gärna en tidigare börs-vd, och så vidare. Det är säkert bra att det kan vara någon sådan i en styrelse, men alla behöver inte vara det, säger Norman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.