Vattenfalls vd, Øystein Løseth, pekar på Magnus Hall som tillträder som vd första oktober. Foto: TT

Minskad förlust för Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga kraftkoncernen Vattenfall redovisar en förlust före skatt på 3,1 miljarder kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med brakförlusten på 28,5 miljarder kronor samma kvartal i fjol.

Nettoomsättningen sjönk från 38,3 miljarder till 36,6 miljarder kronor. Exklusive jämförelsestörande poster sjönk vinsten till 4,1 miljarder kronor, ned från 5,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Elproduktionen under andra kvartalet minskade med 5 procent till 39,7 TWh, främst till följd av lägre kärnkraftproduktion, enligt delårsrapporten.

Prispress

Enligt Vattenfall pressas resultatet av tuffa marknadsförhållanden för energisektorn, som resulterat i prispress, lägre volymer och minskade intäkter från bland annat tradingverksamheten.

”Efterfrågan på el, gas och värme har varit påtagligt lägre jämfört med 2013, vilket påverkat Vattenfalls resultat negativt”, skriver den avgående koncernchefen Øystein Løseth i en kommentar.

Avsättningar för kärnkraftavveckling

Resultatet pressas även med 4 miljarder kronor av ökade avsättningar för framtida utgifter för avvecklingen av kärnkraften i Tyskland.

”Våra pågående besparingsprogram går enligt plan och vid årets slut förväntas de ackumulerade kostnadsminskningarna uppgå till cirka 25 procent jämfört med kostnadsbasen 2010”, skriver Løseth.

Varmt väder slår mot Vattenfall

– Det är väldigt varmt väder i år, och det ser vi också i våra resultat: Leveranserna av värme, elektricitet och gas är lägre, sade Vattenfalls avgående vd Øystein Løseth, som den 1 oktober ersätts av Magnus Hall, när han presenterade rapporten.

Det faktum att Vattenfalls intäkter faller beror främst på lägre elpriser. Løseth konstaterade att priserna har sjunkit stadigt under hans tid som vd, och andra kvartalet i år var inget undantag:

– Vi hade ett 34 procent lägre spotpris på de nordiska marknaderna.

Han ser inga tecken på en vändning i prisutvecklingen:

– Som vi har sagt förut: Det här kommer att fortsätta. Vi ser inga stora förändringar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.