Minskat tryck på Riksbanken för ny räntesänkning

Publicerad

Priserna i Sverige faller mindre än väntat. Det minskar sannolikheten för en ny räntesänkning från Riksbanken. Kronans utveckling de kommande veckorna ligger i fokus för beslutet.

I juli sänkte Riksbanken styrräntan till minus 0,35 procent. Många bedömare har väntat sig ytterligare en liten sänkning i september.

Men det var innan inflationssiffrorna för juli kom. De visar att konsumentpriserna låg stilla mellan juni och juli. Inflationstakten – prisförändringarna på årsbasis – ligger därmed på minus 0,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Analytikerna hade räknat med en ännu lägre inflation. I juni låg inflationen på minus 0,4 procent.

– Det är tre delar som överraskade oss: matpriserna, priserna på kläder och skor och utrikes flygresor, som var högre än väntat, säger Torbjörn Isaksson, makroanalytiker på Nordea.

Kronan stärktes

Kronan stärktes omedelbart mot både dollarn och euron. En euro blev omkring 10 öre billigare. Om effekten håller i sig är det en signal om att marknaden i större utsträckning räknar med att Riksbanken låter räntan ligga still. Inflationen i juli var också högre än Riksbankens prognos.

– Sannolikheten för en räntesänkning har minskat ganska ordentligt, även om det inte kan uteslutas, säger Tor Borg, chefekonom på SBAB.

Svängig utveckling

Men man ska komma ihåg att det är vanligt att inflationstalen svänger en del mellan månaderna, på grund av tillfälliga effekter. I juni var den lägre än prognosen.

Att priserna på resor steg så kraftigt i juli kan hänga ihop med vädret, påpekar både Tor Borg och Torbjörn Isaksson. Och även om Riksbanken utan tvekan välkomnar utfallet, finns det andra faktorer att ta hänsyn till, som att råvarupriserna har sjunkit.

Stärks kronan för mycket kan Riksbanken också tvingas till en räntesänkning. Nordea håller tills vidare fast vid sin prognos att det blir en sänkning.

Fakta: Inflationen

  • Riksbankens mål är en inflationstakt på 2 procent.
  • Konsumentpriserna (KPI) var oförändrade mellan juni och juli. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig -0,3 procent, enligt Reuters enkät.
  • Inflationstakten i juli var -0,1 procent (väntat -0,4 procent).
  • Inflationstakten rensat för ränteförändringar (KPIF) var 0,9 procent (väntat 0,6).

Källa: SCB, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.