Moskvabörsen fortsätter nedåt

Publicerad

Moskvabörsen fortsätter nedåt, sänkt av tungviktare som gasjätten Gazprom och storbanken Sberbank. RTS-index, som avspeglar börsens värde i dollar, sjunker 1 procent till den lägsta nivån på två månader.

RTS-index har, sedan ett passagerarplan med nästan 300 personer ombord sköts ned över separatistkontrollerat område i östra Ukraina, fallit med 3 procent.

Skärpta USA-sanktioner mot ryska företag, som kom före nedskjutningen, har också skapat ett tryck nedåt på ryska tillgångar. Från årshögsta, den 24 juni, har RTS-index fallit med 11 procent.

Många räknar med att EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland till följd av Ukraina-konflikten kan komma att skärpas. Redan införda sanktioner har skapat ett stort utflöde av kapital från Ryssland och i princip gjort det omöjligt för ryska storföretag att finansiera sig långsiktigt på den internationella kapitalmarknaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.