Mututredning mot Telia nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget åtal för Telias misstänkta rekordmuta i Azerbajdzjan och suspekta affärer i flera andra länder.

Men det innebär inte grönt ljus för betalningar framöver till bolagets lokala partner, säger åklagare.

– Vi har trots konkreta misstankar, med de verktyg vi har tillgängliga, inte kunnat styrka att mutbrott har förekommit, och oavsett detta kan vi inte styrka uppsåt, säger åklagare Gunnar Stetler om affärerna i Azerbajdzjan.

Den nu nedlagda förundersökningen inleddes sedan TT och SVT:s Uppdrag granskning i maj 2015 avslöjat den i särklass misstänkt största mutan i svensk historia. Affären 2008 med Telia är värd minst 6 miljarder kronor för den lokala partnern – som av allt att döma är president Ilham Aliyevs familj.

Ingen förklaring

Telias nuvarande ledning ärvde affären men polisanmälde den inte. Vd Johan Dennelind har sagt sig inte veta varför Telia köpte en kraftigt undervärderad andel av den lokala operatören Azercell – och sedan gav bort den till sin partner. Denna investerade heller ingenting för att få tillgången.

Om det inte är korruption, vad är den alternativa förklaringen?

– Det är en berättigad fråga, men den har jag ingen anledning att kommentera, säger Stetler.

Enligt åklagaren har utredarna gått igenom ett stort material, men inte hittat bevis för en intention att begå brott. Även utredningarna av Telias affärer i andra länder i regionen, såsom Kazakstan och Nepal, läggs nu ned.

Ingen vinst

– Om det kan bidra till att räta ut frågetecken om Telia Companys tidigare affärer i Eurasien så är ju det bra, säger bolagets presschef Henrik Westman och använder koncernens nya namn.

Sedan 2012 kan mutbrott enligt lagen begås av oaktsamhet. Telia har på senare år förhindrat att dess partner, och därmed även det egna bolaget, får aktieutdelning från Azerbajdzjan. Och enligt Stetler innebär hans beslut inte ett juridiskt klartecken för betalningar framöver från Telia till den lokala partnern.

– Det är inte en högprioriterad fråga för oss, kommenterar Westman, som påminner om att bolaget ska lämna hela regionen.

Utredningen om korruption i Telias affärer i Uzbekistan fortsätter. Förre vd:n Lars Nyberg misstänks för medhjälp till mutbrott, men förnekar brott. Stetler hoppas på åtal kring årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.