Möjligheten att hålla pengar undan från Skatteverket i skatteparadis runt om i världen har minskat i rask takt. Foto: TT

Näringslivets toppar har gömt pengar och smitit från skatt

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljardärer, storföretagare och personer i finansbranschen finns bland de nästan 10.000 personer som haft pengar utomlands utan att betala skatt på dem. Det visar SVT:s granskning av självrättelser som kommit in till Skatteverket.

Sedan 2008 har möjligheten att hålla pengar undan från Skatteverket i skatteparadis runt om i världen minskat i rask takt. Sverige har fått avtal med land efter land om informationsutbyte.

Det betyder att Skatteverket kan få information om bankkonton och andra tillgångar i länder där banksekretessen tidigare har hindrat det.

De gömda skattemiljarderna

– Det finns inte så många säkra hamnar kvar, säger Göran Haglund på Skatteverket.

Slipper riskera åtal

Att ha pengar utomlands utan att deklarera och betala skatt på avkastningen är ett skattebrott om man bor och är skattskyldig i Sverige. Om den skatt man undanhållit är mer än cirka 400.000 kronor klassas det som grovt skattebrott. 

Men den som i stället för att bli avslöjad av Skatteverket själv skickar in en rättelse, och berättar om pengarna i efterhand, slipper bli anmäld och åtalad, och tvingas inte heller betala skattetillägg.

Det enda som händer är att hen får betala skatt på pengarna fem år bakåt i tiden. Ett alternativ som tusentals svenskar har valt sedan 2010 utan att det nått offentligheten. Totalt har det gett statskassan 1,8 miljarder kronor hittills.

9.000 har gjort självrättelser

Men nu har Uppdrag Granskning lyckats få tillgång till uppgifterna om nästan samtliga och i samarbete med SVT Nyheter sammanställt en lista på 9.000 personer som gjort självrättelser av tidigare obeskattade pengar utomlands. 

SVT:s granskning visar att många av personerna samtidigt är företrädare för bolag. Bland dem som självrättat finns personer i finansbranschen, gamla storföretagare och miljardärer.

Patrik Hannell, god för 1,6 miljarder enligt Veckans Affärers senaste miljardärslista, är ägare till Hannell-koncernen med surströmmingssalteri, dressyrstall, e-handel, tryckeri, med mera. Han har skickat in självrättelse och fått besked av Skatteverket om att betala in mer skatt i februari 2013.

”Sak mellan mig om myndigheten”

Av skatteverkets beslut framgår att Patrik Hannell haft kapitalinkomster som han inte tidigare berättat om för Skatteverket: 1,8 miljoner taxeringsåret 2008, 1,2 miljoner 2009 och två miljoner 2010. Men han vill inte berätta vad det är för pengar.

– Det är en sak mellan mig och skattemyndigheten tycker jag, säger han när SVT når honom på telefon.

Om skattemyndigheten kommer på en kan man ju bli anmäld och åtalad för skattebrott?

– Ja precis, plus att man får betala tio år bakåt i så fall.

Och så skattetillägg?

– Ja. Och du kan ju åka i finkan, och  det kan hända allt möjligt. 

Men det slipper du genom att göra självrättelse?

– Som alla andra, ja.

De lagar och regler som skatteverket tillämpar på dem som gör självrättelser av obeskattade tillgångar utomlands har funnits i nästan 100 år. (I skatteförfarandelagen, 49 kap 10 § 2 p. SFL, sedan 2012).

Och nu finns det till och med de som får tillbaka pengar på skatten efter att ha berättat om sina hemliga utlandspengar för Skatteverket. Självrättelserna sammanfaller nämligen i tiden med finanskrisen och dess efterverkningar.

Skatten nedsatt i stället för ökad

Många har alltså gjort förluster på sitt kapital under just de fem år de blev skattskyldiga i och med självrättelsen. Därmed blir det förlustavdrag och nedsatt skatt i stället för ökad skatt.

– Det blir ju en konsekvens av hur regelverket är konstruerat. I andra länder kan man gå längre tillbaks. Storbritannien går 20 år tillbaka, och det är av praktiska skäl. Egentligen har de ingen preskriptionstid alls.  Men så ser det inte ut här i Sverige, och det är bara att anpassa sig efter hur lagstiftningen ser ut, säger Göran Haglund på Skatteverket.

Granskningen av topparna som gömt miljonbelopp utomlands fortsätter i SVT Nyheter i morgon och i Uppdrags Granskning på onsdag.

Fakta: Självrättelse – detta gäller

Den som har lämnat en oriktig uppgift i sin inkomstdeklaration, exempelvis genom att inte redovisa inkomster eller förmögenhet utomlands, riskerar att få betala skattetillägg.

Om den undanhållna skatten överstiger ett visst belopp riskerar man att bli åtalad och dömd för skattebrott.

Det finns dock en möjlighet att slippa detta: man lämnar in en så kallad självrättelse till Skatteverket. Den normala eftertaxeringtiden är fem år, men den som har undanhållit stora belopp från beskattning bör rätta 10 år tillbaka.

Anledningen är att man kan ha gjort sig skyldig till grovt skattebrott och då är preskriptionstiden 10 år.

Den som har lämnat in en självrättelse får betala in den undanhållna skatten samt ränta, men slipper skattetillägg och risk för åtal och dom.

Det anses inte vara en självrättelse om Skatteverket redan har upptäckt att man har lämnat en oriktig uppgift. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gömda skattemiljarderna

Mer i ämnet