”Slut på sänkningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är slut på sänkningarna. Någon gång nästa år börjar Riksbanken höja räntan igen. Det är budskapet från Riksbanken i dag när direktionen beslutat att reporäntan ska ligga kvar på den nuvarande nivån 1,0 procent.

När jag träffade SEB:s konjunkturbedömare i går räknade bankens chefsekonom Robert Bergqvist med att Riksbanken skulle sänka räntan med 0,25 procentenheter.

Han är inte ensam utan många av landets ledande ekonomer anser att med en arbetslöshet som stiger borde det finnas utrymme för sänkta räntor. De pekar också på att Riksbanken grovt överskattat inflationstrycket vilket borde leda fram till slutsatsen att räntorna ska ned.

Det är uppenbart att majoriteten i Riksbankens direktion inte lyssnat på de tongångarna. I ett pressmeddelande i dag skriver Riksbanken att den svenska ekonomin fortfarande präglas av den ekonomiska krisen i euroområdet och att tillväxten i den svenska ekonomin fortfarande är svag.

Ljusglimtar talar för stärkt ekonomi 

Men då det finns vissa ”ljusglimtar” som talar för att ekonomin stärks under året tycker Riksbankens majoritet att det räcker med dagens låga nivå på räntan för att hjulen ska börja snurra igen.

Först nästa år måste Riksbanken börja agera. Och då ska räntan upp. Riksbanken har gjort en liten justering i sin ränteprognos för första kvartalet nästa år. Tidigare trodde banken på en höjning med 0,3 procentenheter. Nu handlar det om 0,2 procentenheter.

Om två år ska räntan fördubblas

Men riktningen är klar, om två år ska reporäntan fördubblas till 2,0 procent och då är förhoppningsvis ekonomin på rätt köl i gen.

Riksbankens ledning har alltså valt en försiktig linje, men det finns en minoritet i direktionen som vill ha tuffare tag. Den leds av vice riksbankschefen Lars E O Svensson som anser att den svenska räntan är allt för hög. Han är en av världens ledande experter inom sitt område och enligt hans beräkningar har 65.000 jobb gått förlorade i den svenska ekonomin  sedan sommaren 2010 på grund av Riksbankens allt för höga räntor.

Försiktigheten har med andra ord sitt pris som de arbetslösa får betala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.