Foto: TT

Nätbutiker anmäls för brott mot personuppgiftslagen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska konsumenter tvingas lämna ifrån sig alldeles för detaljerade personuppgifter för att få handla på vissa nätsajter. Det menar Sveriges konsumenter som nu anmäler Ticnet, Cdon, Ikea, Adlibris och booking.com för brott mot PUL, personuppgiftslagen. ”Varför uppmanas man att uppge kön för att få handla en biljett?”, undrar konsumentvägledare Maria Wiezell på Sveriges Konsumenter.

Konsumentvägledarna hos Sveriges Konsumenter berättar att de varje dag får samtal från oroliga personer som har handlat i olika nätbutiker. De undrar varför de har behövt lämna ifrån sig detaljerade uppgifter om sig själva och vad som kommer att hända med uppgifterna.

– Det finns väldigt mycket som kartläggs. I många fall kartläggs dina inköp, du blir gps-positionerad, de samlar dina intressen, vad du handlar från andra sajter och din betalningshistorik t.ex, säger Maria Wiezell.

”Bombarderad med reklam”

Under maj har Sveriges Konsumenter gått igenom personuppgiftspolicyn på tolv hemsidor och kommit fram till slutsatsen att flera företag bryter mot PUL, bland annat genom att kartlägga personers köpvanor utan samtycke och upprätta register. Dessutom menar organisationen att uppgifterna i flera fall förmedlas vidare till andra företag och det är svårt för konsumenterna att få sina uppgifter avregistrerade.

– En baksida med detta är att du blir bombarderad med reklam, både i telefonen och i brevlådan. Du får den på nätet – en aggressiv anstormning av reklam, säger Maria Wiezell.

Sverige Konsumenter anmäler nu Ticnet, Cdon, Ikea, Adlibris och boking.com för brott mot PUL.

Ger ingen förklaring i frågan om kön

För att handla hos Ticnet krävs att du öppnar ett konto och då önskas information om bland annat namn, e-postadress, adress, telefonnummer och kön.

Ticnets VD Johan Birath säger till SVT att uppgiften om kön inte är så viktig, och därför inte heller är en obligatorisk uppgift. Han kan inte ge någon förklaring till varför frågan om just kön ställs.

Men varför ställer ni då frågan om kön, om det inte är en viktig uppgift?

– Det handlar ju om att säkerställa en säker biljettdistribution till alla konsumenter.

Men kön behöver man väl inte uppge för att få biljetten säkert?

– Nej det håller jag med om. Det är en frivillig uppgift, som inte är viktig för ditt biljettköp.

Men varför ställer ni den?

– Det pågår ständigt en dialog i koncernen – vilken typ av uppgifter vi ska ha med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.