Nokia överträffade förväntningar

Publicerad

Ericssonkonkurrenten Nokias nätverksverksamhet gick bättre än väntat under fjärde kvartalet i fjol. Men aktiemarknaden gjorde tummen ner.

Nokia, som numer i huvudsak består av nätverksdelen, redovisar en rörelsevinst på 454 miljoner euro för fjolårets fjärde kvartalet. Under motsvarande period året före blev det en vinst på 274 miljoner euro.

Försäljningen steg med nio procent till 3 802 miljoner euro. Det var framför allt försäljningen av nätverksutrustning i Nordamerika som gick starkt.

Nätverksdelen ökade vinsten med 35 procent till 470 miljoner euro, vilket motsvarar en rörelsemarginal på 14 procent. Enligt en Reutersenkät hade analytiker i snitt förväntat sig en vinst på 415 miljoner euro.

Nokia räknar med att nätverksdelens försäljning och rörelsemarginal kommer att minska under första kvartalet i år jämfört med fjärde kvartalet i fjol.

Utdelningen per aktie föreslås bli 0:14 euro, visserligen en höjning från fjolårets 0:11 euro men lägre än vad marknaden hade väntat sig.

Marknaden reagerade surt på rapporten. Aktien backar drygt 4 procent på Stockholmsbörsen.

I fjol sålde Nokia sin mobilverksamhet till Microsoft, vilket lämnade bolaget med nätverksverksamheten, navigationsteknik och patent på smarta telefoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.