Nokia säljer Here till bilindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Det finländska telekombolaget Nokia säljer sin verksamhet inom digitala kart- och navigeringstjänster, Here, till ett konsortium bestående av de tyska biltillverkarna Audi, BMW och Daimler.

I affären värderas Here till 2,8 miljarder euro, motsvarande närmare 27 miljarder kronor, på skuldfri basis, enligt ett pressmeddelande från Nokia.

Nokia beskriver mångmiljardaffären som ett nytt steg i omvandlingen av bolaget. Försäljningen beräknas slutföras under första kvartalet 2016. Nokia räknar med att redovisa en vinst på cirka 1 miljard euro till följd av affären.

Here omsatte i fjol 971 miljoner euro med en rörelsevinst, exklusive engångsposter, på 31 miljoner euro. Inklusive engångsposter gjorde Here en förlust på 1,2 miljarder euro 2014, till följd av omfattande så kallade goodwillnedskrivningar. Verksamheten hade vid juni månads utgång 6 454 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.