Foto: TT

Nollräntan kan ge mer i plånboken

Uppdaterad
Publicerad

Riksbankens räntesänkning kommer att ge mer i plånboken för väldigt många svenskar.

Beskattningen av vissa sorters sparande blir lägre, räntan på studielånen sjunker liksom förmånsvärdet på tjänstebilarna.

Det brukar heta att Riksbankens justeringar av styrräntan inte får någon större inverkan på medborgarnas privatekonomi. Det stämmer kanske om man bara pratar om bostadslån som bankerna i dag finansierar på annat sätt.

Räntan sänks till 0 procent

Billigare tjänstebil

Men styrräntan påverkar också statslåneräntan som avgör hur mycket skatt man betalar på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. Tjänstebilen blir lite billigare liksom på något längre sikt studielånen.

Hur hög statslåneräntan för nästa år blir bestäms av Riksgälden först 30 november, men hittills i år har den sjunkit med en procentenhet till 1,06 procent. När tisdagens sänkning vägs in liksom Riksbanken nya räntebana lär statslåneräntan sjunka ytterligare.

– Det här berör alla eftersom det påverkar pensionssparandet. Men de som gynnas mest är de som har ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Vi har inte fått besked ännu, men för de sparformerna ser skatten ut att mer än halveras, säger Günther Mårder, ekonom på Nordnet Bank, till TT.

Se över sparandet

Det finns flera skäl för privatpersoner att nu se över sitt sparande. Vanligt pensionssparande blir inte lika attraktivt vid årsskiftet när skattesubventioneringen minskas rejält och bortsett från stöldrisken är madrassen i dag lika bra som bankernas vanliga sparkonton.

– Argumenten för att ha pengar i någon högre utsträckning på bankkonton blir ju ännu svagare och man får då leta andra sparformer. Det är väl budskapet man får ta med sig. Men eftersom vi inte har någon inflation i Sverige så måste man inte ha lika hög avkastning på sitt sparande som när inflationen är två-tre procent, påpekar SEB-ekonomen Jens Magnusson.

”Finns anledning att se över sina bolån”

För de som har bolån finns nu anledning att se över sin ekonomi, säger Ingela Gabrielson, privatekonom på Nordea.

– Man bör se över boendeekonomin och kolla vilka räntor man har i dag, är den bunden så titta när den löper ut. Då har man möjlighet att avtala om en ny bättre ränta, säger hon.

Men att Riksbanken nu sänker räntan innebär inte automatiskt att bankerna följer efter, menar hon.

– Räntorna kommer inte att stiga i alla fall. Om någon förändring sker så kommer de att sänkas, men man kan inte förvänta sig det. Vi får helt enkelt se vad bankerna beslutar.

Hon vill också höja ett varningens finger för att nu belåna sig för mycket om räntorna sjunker.

– Man måste sätta in det här i ett större sammanhang. Boräntan är bara en del i en helhet. Det är viktigt att man inte lånar för mycket eftersom att räntan kommer att förändras över tid.

Fakta/Så påverkas privatekonomin

  • Den årliga skatten på kapitalet i investeringssparkonton och kapitalförsäkringar är en tredjedel av statslåneräntan. I dag betyder det 0,32 procent, men den siffran lär sjunka ytterligare.
  • Är din avkastning högre än 1,06 procent på de formerna av sparande är du en vinnare jämfört med den vanliga kapitalbeskattningen som är 30 procent.
  • Även skatten på vanligt pensionssparande sjunker, men då måste man komma ihåg att de pengarna beskattas som inkomst när de tas ut.
  • Även om en sänkning av statslåneräntan bara betyder några hundralappar mer för den enskilde, så blir det sammantaget en stor förlust för staten.

Källa: Nordnet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räntan sänks till 0 procent

Mer i ämnet