Nordeas vd Christian Clausen. Foto: TT

Nordeas aktieägare dubbla vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Personal har fått gå och vinsten på bolånekunderna höjts.

Samtidigt höjer Nordea utdelningen till ägarna med nästan 50 procent.

Vinsten efter skatt för helåret 2014 steg med 7 procent till cirka 31 miljarder kronor. Utdelningen till aktieägarna höjs samtidigt med 40 procent till drygt 23 miljarder kronor.

Bakom vinstökningen ligger bland annat mer utlåning. Och dessutom till högre vinst gentemot bolånekunderna – kunderna får betala en högre räntemarginal på varje lånad krona.

– Ja, lite grann, säger Nordeachefen Christian Clausen till TT.

Massiv kritik

Villaägarnas riksförbund är mycket kritiskt.

–Det vore rimligare om Nordeas kunder erbjöds lägre bolåneräntor än att än en gång höja aktieutdelningen”, skriver intresseorganisationens chefsekonom Daniel Liljeberg.

Men att påstå att de högre marginalerna på bolånekunderna gör att banken kan höja utdelningen till ägarna ordentligt köper inte Clausen.

– De utgör bara 5 procent av vår balansräkning, så det stämmer absolut inte.

Och Clausen försvarar sig med att det aldrig varit så billigt att låna som nu. Å andra sidan har bankerna aldrig tjänat så mycket pengar som nu.

Om den kraftiga höjningen av utdelningen säger Nordeachefen:

– Vi har hållit tillbaka några år för att bygga kapital, nu kan vi höja.

Dubbelt upp

Men ägarna kan räkna med mer. Målet för i år är att höja avkastningen på det egna kapitalet än mer. Och även utdelningen ska höjas ytterligare, var Christian Clausens budskap när bokslutet presenterades.

Men även om inte kunderna är lika glada så blev det dubbel bingo för aktieägarna. Kursen på Stockholmsbörsen stack iväg med runt 6 procent till ny rekordnivå som en konsekvens av utdelningsfesten, och drog även andra bankaktier med sig något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.