Bankerna: Marginalen är överdriven

Uppdaterad
Publicerad

Bankens marginal på bostadslån är inte så stor som Finansinspektionen hävdar. Det menar Nordeas bolånechef Michael Skytt.

-Om det nu är så att svenska banker har så höga marginaler så kan man fråga sig varför inte fler utländska banker kommer hit och etablerar sig, säger Michael Skytt som är bolånechef på Nordea.

Enligt Skytt använder man olika sätt att beräkna hur stora bankernas kostnader är för bolånen. Samtidigt tycker Skytt det är bra att frågan kommer upp till diskussion. Och politikernas synpunkter välkomnas.

–De sätter fokus på kundnyttan och att det är viktigt att bankkunderna förhandlar med långivarna om villkoren. Det råder fri konkurrens så det finns definitivt ett utrymme för förhandling, säger Michael Skytt till TT.

Swedbank: Har i själva verket sjunkit

Bolånemarginalen är inte på tioårshögsta och har i själva verket sjunkit under året hittills, enligt Peter Borsos, kommunikationschef på Swedbank, en av de absolut största aktörerna på den svenska bolånemarknaden.

–Det är riktigt att marginalerna har gått upp sedan 2009, men det är inte tioårshögsta, som vi ser det. Marginalerna är tillbaka på de nivåer som gällde 2003-2005, säger Borsos.

Enligt Borsos är den marginalnivå som nu råder rimlig, om än i lägsta laget. Han beskriver lönsamheten på bolån i dag som ”okej”.

–Vad vi vill ha är en sund och hållbar prissättning av bolån. Det tycker vi att vi har i dag.

Kan inte pressa marginalerna

Utrymmet för bankerna att ytterligare pressa upp sina bolånemarginaler är begränsat, enligt Peter Borsos.

–Den stora förändringen är gjord. Vi har kommit upp till en avkastningsnivå som är okej. Det är någonstans i det här häradet som marginalen ska ligga.

Enligt Borsos är det tydligt att konkurrensen på bolånemarknaden fungerar, då det är stora kast i andelarna av nyutlåningen bland instituten.

Han pekar på att Swedbanks andel på senare år har pendlat mellan 30 och 15 procent, medan andra aktörer har ökat kraftigt periodvis.

–Jag kan inte få det till något annat än att konkurrensen fungerar fenomenalt.

SEB: Ger utrymme att förhandla

Höga marginaler i bankerna betyder att det finns ett utrymme för kunderna att förhandla om priset på lånet.

–Och kunderna utnyttjar detta och förhandlar mer och mer, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Hennes råd till den som ska försöka få bästa tänkbara villkor är att samla alla sina affärer i en och samma bank.

–Sitt sparande, sina lån, sina kort, barnens sparande och vad det kan vara. Sedan frågar man vad det ger för ränta och går med det beskedet till nästa bank och frågar vad man får för ränta där, säger Gunilla Nyström.

Som kund bör man kontrollera och jämföra villkor och räntor i de olika bankerna, inte stå med mössan i hand och vara tacksam över att man får lån över huvud taget.

–Och så är det mindre och mindre, det är bra, säger Gunilla Nyström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.