Foto: Scanpix

Nordea planerar nedskärningar

Publicerad

Nedskärningar i personalen med cirka 800 personer på två år står för dörren i storbanken Nordea, rapporterar nyhetsbyrån Reuters från bankens kapitalmarknadsdag i London.

Samtidigt grubblar bankledningen på hur överskottet på kapital ska delas ut till ägarna.

De 800 tjänsterna, 2,5 procent av personalstyrkan, kan troligen tas bort utan uppsägningar.

Åtgärden kommer efter nedskärningar med 2 700 anställda sedan 2011.

800 tjänster från nio länder ska bort

Åtstramningarna, personalneddragningar och andra åtgärder, ska dra ned bankens årliga kostnader med cirka 450 miljoner euro (cirka 3,7 miljarder kronor) om två år, enligt koncernenchefen Christian Clausen.

Han räknar, enligt Reuters, vid utgången av 2015 med att ha kvar 30 650 anställda i koncernen.

De cirka 800 Nordeatjänsterna som ska bort till utgången av 2015 finns i nio länder. För svensk del kommer det kanske röra sig om ett hundratal tjänster som gradvis fasas ut, enligt Christian Clausen.

– Det kommer att göras med hjälp av naturliga avgångar, i samband med pensioneringar och så vidare. Det blir inte så att vi kommer att säga upp folk, säger han till TT.

Nedläggningar av kontor – följd av digitalisering

I sparpaketet ingår även en omfattande digitalisering av banken och effektivisering av bankens olika processer. Därtill kommer en del nedläggningar av kontor.

– Det är en lång lista av parametrar som vi skruvar på. Det är mycket som ska göras mer effektivt, säger Christian Clausen.

Nordea, som till drygt 13 procent ägs av svenska staten, har som mål att nå upp till en avkastning på eget kapital på 15 procent i normalt ränteläge. Bankens prognos är att man till 2015 har nått upp till 13 procent, från 11,6 procent 2012.

Det kapitalöverskott som Christian Clausen ser framför sig 2013 och framåt kan delas ut till ägarna i form av höjda utdelningar eller med återköp av aktier.

– Eller i en kombination av de båda, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.