Från och med sista april blir det billigare att använda mobilen inom EU. Foto: TT

Nu blir det billigare att surfa och ringa

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till sommarsäsongen sänktes i dag priserna för att ringa och surfa i EU-länder.

Det tillåtna påslaget sänks med mer än 70 procent – och nästa år ska det helt försvinna.

Från och med valborgsmässoafton får operatörerna som mest lägga på cirka 50 öre i minuten för att ringa ett samtal inom EU. Och att ta emot ett samtal får kosta högst 13 öre i minuten.

– Man har sett att operatörerna oavsett kostnad har kunnat ta ut stora avgifter av slutkunden som kanske inte står i relation till deras kostnader, säger Fredrik Kapper på Post- och Telestyrelsen till Sveriges Radio.

Reglerna som klubbades under fjolåret ser till att det från juni nästa år ska kosta exakt lika mycket att surfa och ringa med mobilen oavsett om du är hemma i Sverige eller på resa i något EU-land.

– Det är en stor dag för konsumenter. Det är det sista steget innan roamingavgifterna helt kommer att slopas i juni 2017, säger den spanska EU-parlamentarikern Pilar del Castillo Vera.

Reglerade maxavgifter för roamingavgifter (priser i euro, exklusive moms)

Ringa: Påslag på 5 cent

Skicka sms: Påslag på 2 cent

En megabyte data: Påslag på 5 cent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.