Foto: TT

Nu blir studielånet rekordbilligt

Publicerad

För sjätte året i rad sänks räntan för studielån tagna genom CSN. Den rekordlåga nivån beror på en sänkt statslåneränta, som även innebär sänkt skatt för den som sparar på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring.

Statslåneräntan landade den här veckan på 0,9 procent. Mer än en halvering jämfört med för ett år sedan, och den lägsta nivån sedan Riksgälden började fastställa räntan 1986. Bakgrunden är Riksbankens nollränta.

Det här får betydelse för alla som planerar att studera framöver. Den nya räntenivån påverkar nämligen räntan på lån utfärdade av Centrala studiestödsnämnden, CSN.

– I år är den 1,2 procent. Nästa år kommer den att ligga på cirka 1 procent, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet.

Lägsta räntan någonsin

Enligt ett pressmeddelande från CSN innebär sänkningen med 0,2 procentenheter att räntan för 2015 blir den lägsta någonsin. Räntan har successivt sänkts i sex år i rad.

Studielån har alltid haft en reducerad ränta. De som tar studielån betalar direkt 30 procent mindre i ränta, i stället för att de senare ska behöva göra avdrag i deklarationen för att få tillbaka pengarna.

Styr skatt på sparandet

Privatekonomin påverkas också på flera sätt av den rekordlåga statslåneräntan. Den har betydelse för alla som sparar på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring, eftersom räntan styr skatten på sparandet nästa år.

– Det innebär rekordlåg skattenivå för alla som sparar i de nya kontoformerna. Nedgången i skatt är hela 57 procent, säger Günther Mårder.

Skatten blir 0,27 procent, att jämföra med 0,63 procent i år.

– För varje 100 000 kronor man har i sparande i de här kontoformerna får man 357 kronor mindre i skatt.

Lättad skatt på tjänstepension

I linje med det här blir schablonskatten på pensionskapital ungefär 0,14 procent. Det vill säga att all sparad tjänstepension, individuellt pensionssparande och pensionsförsäkringar beskattas lägre.

Men inga vinnare utan förlorare. I det här fallet blir det staten, vars skatteintäkter minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.