Finansminister Magdalena Andersson (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) hoppas båda att regeringens förslag om sänkt elskatt för dataindustrin ska generera fler nya jobb. Foto: SVT / TT

Nu föreslår regeringen sänkt elskatt för serverhallar

Publicerad

Även regeringen vill nu att en kraftigt sänkt elskatt för serverhallar ska bli verklighet. Enligt förslaget ska dataindustrin nu göras till en så kallad basnäring, och förhoppningen är att skattesänkningen hela ska resultera i ökad konkurrenskraft och en hel del nya jobb.

Regeringens förhoppningar om vad det nya förslaget ska resultera i går inte att ta miste på. En skattesänkning på el ska öka konkurrenskraften inom datacenterindustrin, fler globala it-jättar kan då välja att komma till Sverige och fler nya jobb skapas.

 – Då kommer det att vara en plusaffär för Sverige, det kommer att driva på digitaliseringen och det kommer att skapa jobb i hela Sverige, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter.

Vill möta skandinavisk konkurrens

Utredningen om sektorsneutral och konkurrenskraftig energiskatt på el lade fram det redan i höstas. Det handlar om förslaget om att datacenterindustrin ska läggas till basindustrins nivå på 0,5 öre i elskatt per kilowattimme.

I dag betalar dataindustrin samma elskatt som privatpersoner. Med det förslag som regeringen nu lägger fram vill man möta den hårda konkurrensen från Sveriges grannländer. Det ska till och med bli lägre elskatt på serverhallar än i Danmark och Finland, och lika lågt som i Norge.

Men sänkningen leder också till förlorade skatteintänkter. Totalt handlar det om cirka 250 miljoner kronor, något som man enligt finansminister Magdalena Andersson (S) också har täckning för.

– Det handlar om att göra en del EU-anpassningar och justeringar i de övriga skattesatserna, säger hon.

Storbolagen kan göra mångmiljonklipp

För it-bjässen Facebook, som har ett datacenter i Luleå, kan en sänkt elskatt innebära en riktig jackpot. Enligt tekniksajten Computer Sweden kan Facebook tjäna långt mer än 100 miljoner kronor varje år om regeringens förslag blir verklighet.

Samtidigt har flera av globala it-jättar betalat relativt låg bolagsskatt i Sverige, så frågan är då varför man från regeringens sida vill kratta manegen för just dessa företag.

– Här måste vi jobba internationellt för att se till att de multinationella bolagen får sådana skatteregler att man också ser till att de betalar in skatt. Det jobbar vi väldigt aktivt med, säger Magdalena Andersson.

”En anläggning skapar 300 nya jobb”

Det fina med skattesänkningen är enligt regeringen således de nya jobb man hoppas på ska skapas. I Luleå hoppas man till exempel på 2.000 nya arbetstillfällen, vilket SVT Nyheter Norrbotten berätta om tidigare i våras.

– Man brukar säga att en stor anläggning skapar omkring 300 nya jobb, säger näringsminister Mikael Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.