Nu inleds rättegången mot Mats Qviberg

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar rättegången mot en av Sveriges mest kända finansmän, Mats Qviberg. Han åtalas för grovt svindleri, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

Rättegången kommer att pågå i flera månader och hela 35 dagar har Stockholms tingsrätt satt av. Vad det i grunden handlar om är vad ledningen för HQ bank och dess moderbolag kände till om de misslyckade optionsaffärer som gjorde att banken kraschade under hösten år 2010.

Grovt svindleri

Sedan dess har rättsmaskineriet malt på. Redan för ett år sedan väckte chefsåklagare Martin Tidén åtal mot Mats Qviberg för grovt svindleri.

– Han har haft information om att HQ inte har följt ett regelverk som de borde ha följt och han har inte gjort någonting åt det, sa chefsåklagare Martin Tidén till SVT Nyheter i samband med åtalet.

När SVT Nyheter ringer Mats Qviberg vill han inte kommentera åtalet. Han har dock skrivit en bok där han tillbakavisar alla anklagelser. Och så här svarade han när han var med i SVT:s Gomorron Sverige i höstas:

”Jag var inte informerad”

– Det står i boken och finns inspelat på band, att ”om vi ska informera Qviberg om det här så behövs det en hjärtstartare i närheten för att han inte ska få dånpimpen.”  Så jag var inte informerad, sade Mats Qviberg i morgonsoffan.

I dag börjar rättegången i Stockholms tingsrätt som avgör Mats Qvibergs framtid. Befinns han skyldig riskerar han fängelsestraff på mellan sex månader och sex år. Dessutom yrkar åklagaren han ska beläggas med näringsförbud, vilket gör att Mats Qviberg i så fall måste lämna styrelserna för Öresund, Bilia och Fabege.

Fler åtalade

Förutom Mats Qviberg är fyra andra personer åtalade i det som redan är en av de mest uppmärksammade rättsprocesserna i svenskt näringsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.