Foto: TT/Montage

Ny kritik mot Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen följer inte upp de företag som startas med hjälp av starta eget-bidrag. Nu får myndigheten hård kritik från Småföretagarnas riksförbund, som menar att man kan bidra till personliga tragedier.

Varje år satsar Arbetsförmedlingen hundratals miljoner på starta eget-bidrag. Och satsningen ser på pappret ut att vara framgångsrik.

Men AF följer inte upp hur det går för de företag som startats. Myndigheten kontrollerar bara om den enskilde har jobb, eller återkommit i arbetslöshet ett halvår efter stödperiodens slut. Den uppföljningen visar att en stor del av personerna har jobb, och programmet betecknas generellt som mycket framgångsrikt.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

– Vi ser att individernas återkomst till Arbetsförmedlingen är väldigt låg, säger Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Men uppföljningen säger inte hela sanningen. Personen kan ha fått ett jobb som inte behöver vara i det egna företaget – men framför allt kan han eller hon hålla igång med ett företag som går knackigt, och som efter något år rentav går i konkurs.

Kritik från Småföretagarna

Leif Svensson är ordförande för Småföretagarnas riksförbund och mycket kritisk mot hur uppföljningarna görs.

– Starta eget-bidrag gäller för sex månader. Då behöver du inte ta ut lön och kan lagra upp pengar så du klarar sex månader till, och då har du klarat tolv månader.

Enligt Leif Svensson bidrar Arbetsförmedlingen till personliga tragedier genom att uppmuntra dåliga affärsplaner som i slutändan kan leda till konkurs för den enskilde. Arbetsförmedlingen försvarar uppföljningsmetoden med att det viktiga för myndigheten är att se om människor kommer i arbete. Men man medger att de inte ger hela bilden.

Det ni vet är att personer efter ett halvår inte kommer tillbaks till Arbetsförmedlingen?

– Ja ett halvår efter avslutat program, ett år efter programstart, säger Clas Olsson.

Så ni vet inte om de sitter med ett företag som då håller på att gå under?

– Nej, inte i våra regelmässiga uppföljningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet