Arkivfoto på norska oljeplattformen Oseberg. Foto: AP/TT

Nya norska oljefält är inte lönsamma

Uppdaterad
Publicerad

Att oljepriset nu är under 45 dollar fatet kan stoppa utbyggnaden av nya olje- och gasfält i Norge. De blir helt enkelt inte lönsamma, beräknar oljekonsultbolaget Rystad Energy.

Oljepriserna har fallit snabbare än vad branschen har kunnat effektivisera genom att dra ner på kostnader och arbetstillfällen. Bara 2 av de 16 fält som nu är planerade skulle bli lönsamma vid dagens oljepris.

Det största fältet Johan Sverdrup med en väntad produktionsvolym på 2.460 miljoner fat är fortfarande lönsamt, men vinstmarginalen ligger bara på 3 dollar fatet.

– Jag tror att de flesta fälten kommer att byggas, men det kommer att ta tid. Oljeföretagen kommer att försöka skära kostnader och minska storleken på projekten för att göra dem billigare, säger Espen Erlingsen, analytiker vid Rystad Energy, till Bergens Tidende.

Det dyraste fältet att bygga ut skulle vara King Lear, för att få det projektet lönsamt krävs ett oljepris på 95 dollar fatet, alltså mer än en fördubbling av dagens pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.