Nytt utjämningssystem för kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har enats om att förändra utjämningssystemet för kommuner och landsting. Se vilka kommuner som blir vinnare och förlorare.

Enligt regeringens tabell är de fem kommuner som vinner mest på det föreslagna systemet Högsby, Ljusnarsberg, Vilhelmina, Boxholm och Lekeberg. De får en förstärkning på över 2.200 kronor eller mer per invånare och år.

I motsatt del av tabellen finns Lomma, Sollentuna, Lidingö, Järfälla och Lund som får en minskning på mellan 870 och 1.300 kronor per invånare och år.

Bland de kommuner som vinner på förslagen finns både små och stora kommuner spridda över hela Sverige, enligt ett pressmeddelande från Finansdepartementet.

Syftet med förslaget är att minska marginaleffekterna för de kommuner och landsting som betalar en utjämningsavgift. Genom sänkningen av avgiften får dessa behålla en något större del av skatteintäkterna om deras skattekraft ökar.

Statligt tillskott

Staten får då lägre avgiftsintäkter, vilket innebär att övriga kommuner och landsting får lägre statsbidrag. Dessa föreslås dock få kompensation genom ett statligt tillskott. Tillskottet till kommunerna och landstingen uppgår till cirka en miljard kronor och är permanent.

Genom att lägga till en statlig miljard hoppas regeringen kunna rädda en kompromiss om ett nytt system för inkomst- och kostnadsutjämning mellan kommunerna. Många kommuner ute i landet får betala mindre, en rad storstadskommuner mer, enligt regeringens förslag.

Enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M) ska förslaget, som ska införas 2014, rätta till de orättvisor som finns i dagens föråldrade system samtidigt som det inte ska hämma tillväxten.

Om regeringen får stöd i riksdagen införs systemet i steg från 2014.

Ingen kommun ska få en större försämring än 250 kronor per invånare per år, vilket gör att det kan ta kanske sex år innan systemet är helt infört.

Uppgiven reaktion i Täby

I Täby, en av de tolv kommuner i landet som betalar in av sina skatteintäkter till inkomstutjämningen, är reaktionen blandad. Men moderata kommunalrådet Leif Gripestam är inte alls nöjd med förhistorien och att regeringen köpt nästan hela den parlamentariska utredningens förslag

-Det är bra att regeringen har försökt hitta en lösning genom att lägga på en miljard, som för Täbys del innebär att förslaget blir en tredjedel bättre än ursprunget. Men utredningen borde ha slängts i papperskorgen, de som satt där gjorde inte sitt jobb och borde pensioneras, säger Gripestam.

Han säger att hans väljare inte förstår varför en stor del av de intäkter som kommer till ska skickas, som han beskriver det, till Göteborg och Malmö. Systemet är, även i utredningens reviderade version, tillväxthämmande, enligt honom.

-Men trycket på oss som betalar in blir alltid större än på dem som får pengar, säger Gripestam.

-Det är ingen tvekan att vi behöver utjämning i Sverige, men frågan är hur det ska gå till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.