Lars Nyberg. Foto: TT

Lars Nyberg kan stämmas

Uppdaterad
Publicerad

Telia Soneras före detta vd Lars Nyberg fick inte ansvarsfrihet av bolagets stämma. Vi kan inte utesluta att vissa ageranden varit brottsliga, säger bolagets ordförande Marie Ehrling.

En nära nog enig årsstämma, storägare såväl som mindre aktieägare, röstade mot att Telia Soneras förre vd Lars Nyberg skulle få ansvarsfrihet. 

Det innebär att Lars Nyberg kan stämmas för att eventuellt ha skadat bolaget under den korta tid under 2013 som han var vd för bolaget.

Telias diktatursamarbete

Kritik mot revisorerna

Erik Thedéen, statssekreterare på Finansdepartementet är självkritisk.

– Vi skulle ha varit mer delaktiga och mer engagerade.

En enkel googlesökning på Uzbekistan skulle ju göra att varningsklockor skulle börja ringa ?

– Ja, vi hade kunnat vara mer engagerade och ställt mer frågor, säger Erik Thedéen, som hellre ville prata om att han tyckte att bolagets revisorer kunde ha agerat tidigare.

– Så är det. Som ägare sitter man i händerna på revisorerna. Vi har tagit vårt ansvar, styrelsen har tagit sitt. Nu vill vi att de granskar sin roll.

När det gäller bolagets styrelse röstade stämman för ansvarsfrihet för alla styrelsemedlemmar.

”Utesluter inte lagbrott”

Totalt har en ny utredning av internationella advokatbyrån Norton Rose Fulbright gått igenom Telia Soneras affärer i tio länder i Centralasien och Asien, bland annat Kazakstan, Nepal och Azerbajdzjan. Framförallt har utredningen riktat in sig på de tre sistnämnda.

Affären i Kazakstan slutfördes i januari 2013, medan Lars Nyberg fortfarande var vd. Däremot har utredningen inte gått in på Telia Soneras agerande i Uzbekistan eftersom det redan är föremål för en brottsutredning.

I sitt tal på årsstämman sade styrelseordföranden Marie Ehrling att styrelsen inte utesluter lagbrott.

– Vi kan inte utesluta att vissa ageranden varit brottsliga, sade Marie Ehrling .

Men vare sig till aktieägarna eller till SVT vill Marie Ehrling gå in på detaljer.

– Jag vill inte svara här på vilka problem som finns i olika länder. Nu sitter vi med de partners vi har och så får vi vidta de åtgärder som vi behöver göra, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet