Foto: TT

Optimistisk prognos från KI

Uppdaterad
Publicerad

Med stöd av rejält ökad export kommer Sveriges BNP att växa med över tre procent både i år och nästa år, spår Konjunkturinstitutet (KI) i sin nya prognos.

KI presenterar i dag sin senaste konjunkturbarometer.

Institutet räknar nu med att BNP växer med 3,1 procent i år och med 3,3 procent nästa år. Arbetslösheten spås hamna på 7,8 procent i år för att sedan sjunka till 7,4 procent nästa år.

KI väntar sig att inflationen tar fart, från 0,2 procent i år till 1,1 procent nästa år.

”Den globala återhämtningen och den relativt svaga kronan bidrar till att den svenska exporten tar fart efter flera år av svag utveckling. De närmaste två åren väntas exporten öka med cirka fem procent per år”, skriver KI i ett pressmeddelande.

Hushållens syn på den egna och den svenska ekonomin har blivit mer optimistisk, enligt KI:s mätningar.

Hushållens konfidensindikator för hushåll steg med 2,9 enheter till 100,5 i mars. Den ligger därmed i nivå med det historiska genomsnittet.

KI:s barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk däremot 2,7 enheter till 101,5 i mars, från 104,2 i februari. Det är tredje månaden i rad med tillbakagång. Indikatorerna för huvudsektorerna i näringslivet noterade alla en nedgång.

Störst var tillbakagången för tillverkningsindustrin som föll 4,6 enheter. Indikatorerna i näringslivet ligger, trots nedgången, fortfarande över sina historiska genomsnitt, skriver KI i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.