Anders Sundström och Michael Wolf. Foto: TT

Ordföranden: Inget dramatiskt att Wolf får gå

Uppdaterad
Publicerad

Att en bank-vd får sparken med omedelbar verkan är närmast unikt, men i dag hände det. Enligt Swedbanks ordförande, förre S-statstrådet Anders Sundström, finns det dock ingen större dramatik bakom dagens besked.

Swedbanks vd Michael Wolf får sparken utan krusiuller och det är ordförande Anders Sundström som håller i yxan. Enligt förklaringen på förmiddagens presskonferens sker det för att ”öka tempot” och ”bygga ett nytt ledarskap”. I en intervju med SVT gör ordförande Anders Sundström ett försök att utveckla resonemanget:

– Nu ska vi åstadkomma det som är viktigt över tid, nämligen att bygga bättre kundrelationer och bättre relationer med våra medarbetare för att lyckas i en ny digital värld.

Swedbank sparkar sin vd

Sur börsreaktion

Men de flesta bedömare är ense om att detta närmast är svepskäl och att dagens turer i Swedbank är minst sagt märkliga. Aktiemarknaden reagerade också mycket negativt på att vd får sparken och Swedbanks aktie föll tungt.  I rapporteringen beskrivs Michael Wolf som en ytterst kompetent vd som lyckats få styrsel på en tidigare problemtyngd verksamhet.

Men Anders Sundström tonar ner betydelsen av att Wolf får gå på dagen.

– Det behöver inte vara någon dramatik. Jag tror att det är svårt att göra ett bra jobb efter att det är beslutat att någon ska sluta. Då förlorar man en del av drivkraften.

Sidoaffärer utreds

Finansinspektionen utreder just nu Swedbanks hantering av intressekonflikter. Orsaken är att två höga chefer har gjort stora fastighetsinvesteringar vid sidan av i samarbete med bankens kunder. Affärerna har godkänts av Wolf och även passerat genom styrelserummet utan åtgärd. Men dessa affärer är av underordnad betydelse för dagens vd-sorti, menar Sundström.:

– Det har gjort att vi fått ägna tid åt att förklara och förklara i stället för att jobba på förbättrad kundnöjdhet. Dessutom fick affärerna en omfattning de inte var tänkta att ha, och då blev det en omöjlig situation.

De som menar att du skyller på Wolf, vad säger du till dem?

– Jag tycker det är rätt orättvist. Jag tycker att jag tagit mitt ansvar och lagt mycket tid på att få det här att fungera på ett bra sätt. Min roll är att utvärdera honom (Wolf) och ägarnas roll är att utvärdera mig. Jag tycker det är en ganska hyfsad arbetsfördelning.

Ifrågasatta insatser

Anders Sundström, före detta socialdemokratisk minister, har fått kritik för vissa av sina insatser i styrelserummen. Bland annat satt han i Vattenfalls styrelse när den misslyckade Nuonaffären gjordes upp samt bidrog till att Folksam investerade tungt  i det sedermera konkursdrabbade gruvföretaget Northland. Dessutom var Sundström deltagare på några av skogsbolaget SCA:s starkt ifrågasatta jaktresor.

Kommer du sitta kvar som ordförande i Swedbank?

– Jag vill gärna sitta kvar, det är roligt och vi tillsammans har levererat mycket och har tiodubblat värdena. Men det är upp till ägarna att bestämma.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet