”Bankerna har party – men du är inte bjuden”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Partyt är igång på banken! Du kanske inte märkte det senast gången du tittade in på bankkontoret och hälsade på din ”personliga bank-hen”, eller för den delen tittade på räntan på sparkontot. Men nog sjutton är det fest – efter dagens 23 miljarder till aktieägarna i Nordea. Det är startskottet på ett bankparty som kommer att fylla fickorna på de fyra storbankernas aktieägare i vår med över 100 miljarder kronor. En fest kunderna är inte inbjudna till.

Peter Rawet

Ekonomireporter

Finns det några då några sura cocktailbär i Nordeas vinstbrygd? Utöver konjunkturen så är det en geografisk plats som hotar partyt – Ryssland.

Nordea har över 58 miljarder kronor utlånat i landet till övervägande delen till ryska storbolag. Ett land som är i krig, och som just fått sina lån nedvärderade till skräpklass på grund av fallande oljepris och sanktioner.

Situationen kan sammanfattas kort – ett land i kris!

Går att gömma i redovisningen

Men trots detta kramade Nordea ur en hyfsad vinst i landet med relativt små kredit(låne)förluster. Men nu råkar ju redovisning vara möjligheternas konst.

Historien har lärt oss från bankkrisen i början av 1990-talet, och finanskrisen i Baltikum efter 2007, att förlusterna redovisas enligt ”ketchupprincipen” – allt på en gång. Ofta inträffar det när det helt enkelt inte finns några andra alternativ. Mer än ett öga bör alltså hållas på raden om Ryssland i redovisningen med andra ord. Redovisning och verklighet är, och kommer att, förbli, två helt olika saker.

Var tredje krona är vinst

Party kallar jag det – men är du som bankkund inbjuden? Nä, du hann inte ens säga att du var ”stammis” till dörrvakten innan du åkte ut med fötterna före. När det gäller bolånen så har, trots att räntorna fallit, något som enligt skolboken leder till minskade vinster – marginal – till banken, men de har generellt vuxit hos bankerna. Det visar Finansinspektionen granskningar.

Myndigheten som tidigare höll ett öga på marginalen visade att bankernas vinster på bolån förra våren låg på 0,60 procent. Det skulle innebära, om bankerna lyckats hålla upp vinsten, att ungefär var tredje krona du betalar på ditt rörliga bolån är vinst för banken.

Repetition: var tredje krona — häpp!

Varför betala för mycket?

Det är lätt att som kund ”sövas” av att den ränta man själv betalar ändå är nere på historiskt låga nivåer. Men varför ska kunderna betala för mycket? – Det övergår min intelligens.

Taskiga villkor eller inte för kunderna – den dag ”ketchupeffekten” för förluster hotar våra bankers existens i Ryssland eller på någon annan plats kommer räkningen obönhörligen att hamna i knät på de som inte var med på bankpartyt – kunderna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.