Foto: TT

Polisen varnar för swish-röjning

Uppdaterad
Publicerad

Nordea ska ändra sitt betalsystem för att undvika att röja namnen på kunder med skyddad identitet som använder Swish. Men konkurrenten SEB – som också visar namnen – står för beslutet.

Tidningen Ny Teknik har rapporterat att Nordeakunder med skyddad identitet riskerar att få sina namn röjda om de ansluter sig till betalappen Swish. Nu säger Anders Edlund, produktansvarig för Swish på Nordea, att banken planerar att ändra systemet för att dölja namnen på personerna i den utsatta gruppen.

– Vi har omvärderat vårt tidigare beslut. I och med det här har det blivit synligt att det finns ett behov, även om behovet för dem med skyddad identitet verkar olika. Vi anser att det blir mindre risk för missförstånd om hur tjänsten fungerar, säger Edlund till TT.

”Lösning vi har”

Swedbank, Handelsbanken och Länsförsäkringar döljer namnen på personer med skyddad identitet som är anslutna till Swish, enligt respektive banks presstjänst, men inte Icabanken och SEB. Anna Helsén, presschef på SEB, förklarar att beslutet bottnar i att de som skickar pengar ska känna sig säkra på att pengarna kommer till rätt person. Hon säger också att banken upplyser kunderna om att namnet kommer att visas.

– Det vore såklart bäst om det inte på något sätt gick att koppla ihop nummer och namn när det gäller de här personerna. Men man ska också komma ihåg att för att få fram ett namn måste man redan ha tillgång till numret, säger Helsén till TT.

TT: Ni planerar inte att ändra?

– Det är den lösning vi har nu, säger hon.

”Utsättas för risk”

Lennart Stenhammar vid Stockholmspolisen är kritisk mot att Swish visar namnen på personer med skyddad identitet.

– Det här kan i vissa fall utsätta personer som lever under hot för en stor risk, säger Lennart Stenhammar till Ny Teknik.

Icas presstjänst ber att få återkomma med svar på varför namnen visas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.