Foto: TT

Postnord planerar stora nedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

Brev- och paketleverantören Postnord har stora lönsamhetsproblem, särskilt i Danmark där brevvolymerna fortsätter rasa.

Runt 1 000 tjänster per år ska nu försvinna under de närmaste tre–fyra åren.

– Det går inte att fortsätta med de här förlusterna i Danmark. Därför tar vi nu det här steget och det är ett ganska tufft sådant. Vi tittar nu på exakt hur det här ska genomföras men det handlar om att minska med cirka 1 000 tjänster per år under en period på tre–fyra år, säger vd Håkan Ericsson till TT.

Totalt har koncernen 35.000 anställda i Danmark och Sverige. Enligt Håkan Ericsson är det i dagsläget inte aktuellt med några liknande stora åtgärder för den svenska delen.

Poststrulet

– Det är en jätteskillnad mellan Sverige och Danmark. I Danmark är det en extrem situation, säger han.

Redovisar miljardförlust

Postnord redovisar en förlust på 1 012 miljoner kronor före skatt för fjärde kvartalet 2016. Det kan jämföras med förlusten på 304 miljoner kronor motsvarande kvartalet ett år tidigare.

Omsättningen för det statligt ägda bolaget sjönk med en procent till 10 355 miljoner kronor.

”Den snabba digitaliseringen har medfört en dramatiskt negativ volym- och resultatutveckling för den danska verksamheten. Beslut har fattats att införa en ny och för framtiden finansiellt hållbar produktionsmodell”, skriver Håkan Ericsson i en kommentar i bokslutsrapporten.

Kraftig nedgång

Enligt Postnord är nedgången för brev befordrade över natten fortsatt stor i Danmark och nedgången sedan år 2000 ligger på 90 procent.

Den omställning som nu planeras kommer ta flera år att genomföra och kommer att medföra stora omställningskostnader och förluster

– Det är för tidigt att säga, svarar Håkan Ericsson på frågan om hur stora förlusterna kommer att bli.

Klart är däremot att det inte blir någon utdelning för 2016.

Postnords tunga förluster i Danmark är en otroligt allvarlig och problematisk situation, enligt Johan Lindholm, fackordförande för Seko Posten.

Han tror däremot inte att de nya åtgärderna i Danmark, som innebär kraftiga nedskärningar, slår hårt mot Sverige.

– Det som händer i Danmark hänger så klart ihop med Sverige eftersom båda länderna ingår i samma koncern. Men problemen måste lösas där de har uppstått, det vill säga i Danmark, säger han och fortsätter:

”Bakgrunden till Danmarks situation är att det har fattats politiska beslut där kommunikationen mellan stat och medborgare ska ske digitalt. Visserligen har brevvolymen fallit även i Sverige, men i Danmark har brevvolymen påverkats dramatiskt av det politiska beslutet.

Snabbare utveckling

Digitaliseringen är den främsta orsaken till Postnords växande förluster anser Post- och telestyrelsen (PTS).

– I Danmark har digitaliseringen gått väldigt fort, bland annat för att deras regering varit tuffare med att deras myndigheter ska kommunicera digitalt med sina medborgare, säger Sten Selander som är chef för postavdelningen på PTS.

PTS konstaterade i en studie i somras att posthanteringen blivit märkbart sämre. För ett år sedan var andelen brev som kom fram den lägsta hittills, samtidigt som klagomålen kraftigt ökade.

– Det förbättrar i alla fall inte situationen. Men ett stort skäl till att det går sämre för dem är digitaliseringen. Har man sämre kvalitet påskyndas den utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet