Klockan på Nasdaq OMX, Stockholmsbörsen. Foto: TT

Rapportfest på börsen

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas rapportsäsongens tyngsta vecka med en kavalkad av kvartalssiffror från tongivande bolag. Enligt experter är det upplagt för dramatik på börsen.

En tredjedel av de 30 största svenska börsbolagen presenterar sina delårssiffror i dag och rapporten från Volvo lyfts på förhand fram som dagens höjdpunkt.

– Konkurrenter i Kina har kommit med väldigt svag kommunikation kring den kinesiska marknaden, i princip rakt ned i källaren. Det kan hända väldigt mycket med Volvo-aktien, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea.

Vin och vatten

SEB:s analyschef Esbjörn Lundevall understryker att rapporterna som hittills kommit från verkstadsbolagen verkligen bjudit på ömsom vin, ömsom vatten.

– Kombinationen storbolag och många rörliga variabler som rört sig i olika riktningar gör det upplagt för överraskningar från Volvo, säger han.

Vad gäller Ericsson tror SEB på högre kostnader än vad analytikerkåren i stort räknar med.

– Vi är lite nervösa över att resultatet kan bli betydligt sämre än vad konsensus förväntar sig, säger Lundevall.

Dystra utsikter

Nordea räknar i sin tur med relativt dystra utsikter från telekomjätten.

– Förväntningarna har sjunkit ganska ordentligt inför det här kvartalet. Aktien har gått väldigt svagt de senaste månaderna, så de slår lite ur underläge, säger Eriksson, som även poängterar att Ericsson-aktien brukar röra sig ordentligt vid rapporter.

Signalerna rörande konjunkturen som fram till i dag har kunnat utläsas ur rapporterna är ändå av den ljusare sorten.

– I tre års tid har rapporterna kontinuerligt inte levt upp till förväntningarna. Nu ser det onekligen bättre ut än på länge, om än från låga nivåer, säger Lundevall.

De häftiga aktiereaktioner som i många fall noterats under veckan kan mycket väl komma att fortsätta i dag.

– Det finns nog goda förutsättningar för att det kan bli signifikanta kursrörelser i rapportbolagen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.