Foto: TT

Regeringen trotsar EU om elskatt i norr

Uppdaterad
Publicerad

Elskatten i norra Sverige bör höjas nästa år, enligt regeringens utredare. Den så kallade Norrlandsskatten, som ger boende och företag i stora delar av Norrland och delar av norra Svealand lägre elskatt, bryter mot EU-rättens bestämmelser om statsstöd. Men regeringen går emot sin egen utredare och har inga planer på att höja skatten.

Förslaget om höjd elskatt för kommuner i Norrland, Värmland och Dalarna kommer i en utredning som beställdes av förra regeringen och som nu har blivit offentlig. Det här rapporterar Länstidningen.

Enligt utredningen föreslås skatten på el i stora delar av norra Sverige bli betydligt högre. Bakgrunden är att skatten på energi varit 50 procent högre i södra Sverige sedan 80-talet.

Dyrare uppvärmningskostnader

När skatterabatten infördes 1981 motiverades det med att uppvärmningskostnaderna var högre i norr, men beslutet har visat sig gå stick i stäv med EU-reglerna.

Sverige har fått ett undantag som löper ut 2017 och i den nya utredningen kommer man fram till att skattenedsättningen inte är förenlig med EU:s rättsliga krav för att ge statligt stöd. Därför föreslår utredarna nu att skatterabatten ska tas bort.

Utreder alternativ

Men regeringen går emot sin egen utredare.

– Vi vill inte slopa nedsättningen i norra Sverige och har satt i gång arbetet på departementet för att utreda vilka alternativa utformningar av nedsatt elskatt som är möjliga inom ramen för EU-reglerna, säger Charlotte Svensson, statssekreterare på finansdepartementet till Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Kommuner som berörs av förslaget

Samtliga kommuner i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

I Västernorrlands län berörs kommunerna Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik.

I Dalarnas län omfattas fyra kommuner, Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen.

I Gävleborgs och Värmlands län skulle Ljusdals och Torsby kommuner få en skattehöjning om förslaget röstas igenom.

Källa: ltz.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.