Rekordhögt sparande i fonder

Publicerad

Sparandet i fonder når nya rekordnivåer. Under första halvåret i år uppgick nettosparandet till 81,1 miljarder kronor.

Låga räntor bidrar till fondernas popularitet.

Nettosparandet, insättningar minus uttag, är det största någonsin under ett första halvår enligt Fondbolagens förening, som ligger bakom statistiken. Hälften av nettosparandet, 40,5 miljarder kronor, har gått till obligationsfonder.

Att svenskarna väljer fonder framför andra typer av sparande beror, enligt Fredrik Hård på Fondbolagens förening, delvis på den låga räntan.

– Andra alternativ kan ses som mindre attraktiva. Om man vill ha vill ha en värdeutveckling får man vända sig till exempelvis fonder. Sen har ju marknadsutvecklingen på aktiemarknaden varit fantastiskt bra under ett par år.

Aktiefonder mindre populära

Under det första halvåret var aktiefonder dock mindre populära med en blygsam nettoinvestering på 5,4 miljarder kronor. De som valt att investera i dem har i första hand valt global- eller Europafonder, medan stora uttag gjorts från tillväxtmarknadsfonder.

– Man kan tänka sig att man vill dra ner på sin risk. Ingen har undgått vad som hänt i Ryssland och det är främst i Ryssland och Östeuropa som uttagen skett.

Juni gick dock emot den trenden med insättningar, om än små, i både Rysslands- och Östeuropafonder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.