Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: TT

Riksbanken sänker minusräntan mer

Uppdaterad
Publicerad

Efter det historiska beskedet om minusränta i februari, meddelar Riksbanken i dag att man ytterligare sänker reporäntan, även kallar styrräntan. Räntan sjunker nu från -0,10 till -0,25 procent, skriver man i ett pressmeddelande.

Riksbanken skriver att man ser tecken på att inflationen är på väg uppåt, men att den senaste tidens förstärkning av kronan riskerar att avbryta den trenden. Därför väljer man nu att ytterligare sänka reporäntan med 0,15 procentenheter, från -0,10 till -0,25 procent.

– Vi vill försäkra oss om att inflationen stiger, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Man kommer även att köpa statsobligationer för 30 miljarder kronor med löptider upp till 25 år. De första köpen görs den 26 mars och man beräknar att de sista görs i början av april i år. Köpen beskrivs som en utökning av de som gjordes under februari och mars.

Bopriser kan stiga på grund av sänkning

Sänkningen kommer knappt en månad efter Riksbankens historiska besked om att man inför negativ ränta, alltså en ränta under noll. Man valde då att sänka reporäntan till -0,10. Beslutet var historiskt då Sverige aldrig tidigare haft minusränta. Man meddelade då även att man skulle köpa statsobligationer för 10 miljarder kronor.

Stefan Ingves konstaterar att onsdagens presskonferensen hålls på en ovanlig tid, men pekar på att man i förra beslutet sa sig vara beredd att fatta nödvändiga beslut även mellan de ordinarie mötena.

Han medger att bopriserna kan komma att stiga på grund av sänkningen, men säger att det måste regleras på annat sätt.

”Nordea: Överraskande”

Trots att Ingves i februari flaggade för att man kunde komma att sänka räntan ytterligare, säger Torbjörn Isaksson, makroekonom på Nordea, till TT att dagens besked är överraskande.

– Det har varit en snackis på marknaden ett par dagar och Riksbanken har sagt att man kan komma att agera mellan de penningpolitiska mötena. Men vi har inte riktigt sett något skäl till det.

Beskedet visar att Riksbanken inte är nöjd med kronans utveckling.

– Det som förvånar oss är att i handelsvägda termer, vilket är det sätt som Riksbanken gör sina prognoser på, är kronan i linje med vad Riksbanken hade i sin februarirapport. Men Riksbanken har bestämt sig att hålla kronan svag och man nöjer sig inte med den inflationsuppgång som har skett, säger Isaksson till TT.

”Visar att de tar sitt uppdrag på allvar”

John Hassler, ordförande i Finanspolitiska rådet, tycker däremot att sänkningen visar att Riksbanken tar sitt uppdrag med att nå inflationsmålet på runt 2 procent på allvar.

– De här kommer att leda till en bättre förankring för de långsiktiga inflationsförväntningarna. Det är viktigt att inte hushåll och företag börjar tvivla på att målet ska nås. Tror de att inflationen blir låg blir det svårare för Riksbanken att få upp den, säger han till TT.

Kronan föll drygt 15 öre mot både euron och dollarn efter räntebeskedet. Svenska marknadsräntor faller samtidigt ned mot nya rekordlåga nivåer. En dollar kostar samtidigt 8:81 kronor, medan euron ligger på 9:33 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.