Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: TT

Riksbanken sänker räntan ännu mer

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken sänker överraskande sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,1 procentenheter till minus 0,35 procent.

I mars sänktes räntan till rekordlåga minus 0,25 procent och nu kommer Riksbanken med ännu en sänkning – denna gång på en tiondels procentenhet till minus 0.35 procent.

”Inflationen stiger och konjunkturen i Sverige fortsätter att stärkas. Men osäkerheten i omvärlden har ökat och konsekvenserna av situationen i Grekland är svårbedömda”, skriver Riksbanken i motiveringen till dagens räntebesked.

Riksbankens direktion har dessutom beslutat att utöka köpen av statsobligationer med ytterligare 45 miljarder kronor från september och året ut. Det är ett sätt att öka mängden pengar i ekonomin och därigenom öka möjligheten att nå inflationsmålet på 2 procent.

– Det handlar om elektroniska pengar. Det är inga pengar som vi ser, förklarar SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.

Grekland

Riksbankschefen Stefan Ingves inledde sin presskonferens på förmiddagen med att tala om Grekland. Även om situationen där är väldigt svår bedömer Ingves att svensk ekonomi påverkas mycket lite, bland annat för att svensk handel med Grekland är liten.

– Grekland är en liten ekonomi, bara två procent av euroområdet. Svenska banker har mycket liten exponering mot Grekland. Men läget där bidrar till den allmänna osäkerheten och gör det svårare att bedöma återhämtningen i euroområdet, sa Ingves bland annat.

Stefan Ingves räknar trots allt inte med att den ekonomiska krisen i Grekland kommer att hämma tillväxten i euroländerna.

Starkare krona

Riksbanken anser att penningpolitiken behöver vara ännu mer expansiv för att inflationen ska fortsätta stiga mot det mål på 2 procent som banken har.

Kronan har blivit starkare och det är troligt att det fortsätter så men det är viktigt att den inte stärks för snabbt.

– Det är rimligt att vänta sig att kronan stärks men det ska gå ”lagom fort”, sa Stefan Ingves vid presskonferensen.

Större tillväxt i Sverige

Den ekonomiska återhämtningen fortsätter. Det gäller USA, euroländerna och Sverige. Men eftersom tillväxten beräknas bli större i Sverige än i euroområdet finns risk för en för snabb kronförstärkning.

Riksbanken anser att den lyckats pressa upp inflationen med sin politik. I maj var den 1,0 procent. Enligt bankens bedömning kommer inflationsmålet att nås i slutet av året, men det finns alltså faktorer som kan förhindra det, bland annat alltså en för snabb ökning av kronans styrka.

Stefan Ingves sa också att konjuknkturen stärks och att arbetslösheten minskar.

– Arbetslösheten sjunker gradvis, inte särskilt mycket men en del, sa han.

Kan sänka ännu mer

Riksbanken räknar med att reporäntan ska vara ungefär minus 0,35 procent under drygt ett år. Banken öppnar också för att både sänka reporäntan ytterligare och utöka köpen av statsobligationer längre fram.

Riksbankens ändrar även sin prognos för framtida räntehöjningar, den så kallade räntebanan. Banken spår nu att räntan når tillbaka till nolläge senare än i tidigare prognoser.

Oväntat för bedömare

Under våren har Riksbanken lovat sänka räntan ytterligare om det krävs för att driva fram inflation eller om kronan blir starkare på grund av greklandskrisen. Men de senaste siffrorna visar på stigande inflation och inte många rörelser i valutan.

Därför trodde de flesta bedömare inför dagens besked att Riksbanken skulle låta räntan ligga still. Denna bedömning delas alltså inte av Riksbanken.

– Det här var rätt oväntat. Man trodde att banken skulle avvakta. Visserligen är inflationen, det mål för prisökningar som Riksbanken har på två procent, långt borta. Men vid senaste mätningen var inflationen ändå lite upp och då trodde man att Riksbanken skulle avvakta, säger SVT:s Peter Rawet.

”Det är mil kvar till målet”

”Men fortfarande har Riksbanken mil kvar för att nå målet på en inflation på två procent. Därför kan det hända mer på räntefronten innan nästa ordinarie räntemöte i början på september. Det blir en lång sommar på direktionsvåningen i riksbankshuset på Brunkebergstorg i Stockholm med kanske fler bomber”, skriver Peter Rawet i en kommentar till dagens räntebeslut.

Läs hela Peter Rawets kommentar här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.