Röjde ”nobelpristagaren” i förväg

Uppdaterad
Publicerad

Vinnaren av ekonomipriset publicerades i förväg på Nobelstiftelsens hemsida. Enligt den ansvarige orsakades fadäsen troligen av ett ”olyckligt tekniskt fel”.

Trots sedvanligt stort hemlighetsmakeri inför tillkännagivandet av ekonomipriset dök, fyra minuter före klockan 13, ett pressmeddelande upp på Nobelstiftelsens hemsida. I meddelandet fanns att läsa att ekonomipriset tilldelats Angus Deaton.

– Informationen har funnits tillgänglig någon eller några minuter innan utsatt tid på sidan, och informationen var tillgänglig för en begränsad del av besökarna. Utan att bli alltför teknisk så är det en server, av ett tiotal servrar som vi har, där det här olyckligtvis publicerades, säger Mattias Fyrenius, vd Nobel Media som svarar för hemsidan, till TT.

”Inte hackade”

Uppgifterna skulle publiceras först klockan 13.

– Vi har gått igenom det här så mycket vi kan hittills, och det ser inte ut som att vi har blivit hackade. Det är sannolikt ett olyckligt tekniskt fel någonstans, säger Mattias Fyrenius.

Något liknande ska inte ha inträffat tidigare, och händelsen ska utredas vidare:

– Det är klart det är extremt olyckligt. Vi får verkligen gå till botten med vad som hänt så att det inte kan upprepas, säger Mattias Fyrenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.