Ryanair vinstvarnar

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Ryanair varnar för att helårsvinsten blir lägre än den egna prognosen.

Orsaken är tilltagande konkurrens vilket tvingat bolaget att sänka priserna och flygkapaciteten.

Ryanair, som tidigare oftast överträffat sina prognoser, bedömer nu att vinsten efter skatt för helåret hamnar i det nedre intervallet av den tidigare lämnade prognosen på 570-600 miljoner euro. Men om trenden fortsätter kan resultatet bli än lägre, enligt ledningen.

Prispress, tuffare konkurrens och valutaeffekter bidrar till att resultatet kan bli svagare än väntat. Ryanair har märkt av en nedgång i yielden, alltså intäkterna per passagerarkilometer, för september, oktober och november. Nu planerar Ryanair ”aggressiv rea” av biljetter i Storbritannien, Skandinavien, Spanien och Irland – de marknader där konkurrensen har hårdnat mest.

Ryanair har inte vinstvarnat sedan 2004 och senast Ryanair varnade för att vinsten skulle hamna i det lägre spannet av prognosen var 2009.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.