Rysk varning för cyberattack

Publicerad

Den ryska säkerhetstjänsten FSB varnar för att utländska spionorganisationer planerar en så kallad cyberattack mot det ryska finans- och banksystemet nästa vecka.

FSB pekar inte ut vilka länder som skulle ligga bakom attacken, som ska vara planerad till måndagen den 5 december. Men enligt FSB ska den ske från servrar i Nederländerna som tillhör den ukrainska servervärden Blazingfast.

Utöver attacker mot banksystemet uppges det även komma att spridas falska nyhetsrapporter på sociala medier som ska syfta till att skapa marknadsoro och så kallade bankrusningar, där folk tömmer sina konton då de befarar att banker ska gå omkull.

Blazingfast-chefen Anton Onoprytjuk uppger att han inte känner till några planer på en attack och att hans företag inte haft några kontakter med FSB.

– Tekniskt är det möjligt. Det är möjligt hos alla servervärdar där man hyr serverutrymme, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.