Så har vi gjort undersökningen

Uppdaterad
Publicerad

SVT har kartlagt bostadsorterna för ungdomar under 20 år som någon gång dömts för ett brott. Här kan du läsa om hur vi har arbetat.

SVT har genom statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) kartlagt bostadsorterna för ungdomar 15-19 år som någon gång dömts för ett brott. Genom att jämföra antalet dömda unga med det totala antalet unga i ett visst område eller en kommun har vi kunnat se andel dömda och jämföra med andra områden.

Motsvarande kartläggning gjordes med 2005 med statistik från 2003. Det gör att vi har tre mätperioder, 1993, 2003 och 2011. Vi kan alltså se positiv och negativ utveckling i områdena. Undersökningen har tagit hänsyn till att vissa har dömts flera gånger och rensat bort ”dubbletter”, ingen person finns alltså registrerad flera gånger.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Den geografiska indelningen är utarbetad av SCB. Den kallas för Sams (Small Areas för Market Statistics) och bygger i större kommuner på delområden och i mindre kommuner på valdistrikt.

Det totala antalet Sams-områden uppgår till ca 9.700.

Ibland innehåller stora bostadsområden flera Sams-områden. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom det är svårt att dra slutsatser för hela det uppdelade bostadsområdet på grund av ett enskilt Sams-område har anmärkningsvärda siffror.

Vissa Sams-områden har väldigt få folkbokförda 15-19-åringar. När man räknar andelar med små tal blir förändringarna oproportionerligt stora. Därför har vi sållat bort Sams-områden med färre än 50 folkbokförda 15-19-åringar under 2011 i undersökningen. Dessutom redovisas kommuner med färre än 15.000 invånare inte i separata Sams-områden utan ihopsamlade.

Svårigheter med slutsatser

Att göra analyser och dra slutsatser om andelen dömda i ett område är svårt. Beror en ökning på att rättsväsendet har arbetat mer effektivt och lagfört fler eller beror det på en faktisk ökning av brottsligheten? En minskning kan ju även bero på att polis och rättsväsende har arbetat mindre effektivt. Dessutom visar siffrorna bara antalet ungdomar som någon gång har dömts för ett brott, en ungdom kan ha begått flera brott men får samma effekt i statistiken som någon som fällts en gång.

Siffrorna säger inte heller något om brottsligheten i själva området, bara hur många unga dömda som bor där. Till exempel kan ett område med ett affärscentrum och många krogar upplevas som stökigt och ha många anmälningar men ha låga siffror på antal dömda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet