Annika Creutzer, privatekonomisk expert. Foto: TT.

Så klarar du höjda boräntor

Publicerad

Gör en brandövning på din ekonomi, vänja sig med högre boendekostnader och se till att inte vara en ekonomisk struts. Det är privatekonomiska experten Annika Creutzers bästa tips till svenska hushåll när boräntorna vänder uppåt.

De flesta ekonomiska experter är överens om att de rekordlåga svenska boräntorna nu är på väg uppåt och med det ökar kostnaderna för de svenska hushållen. Men den privatekonomiska experten Annika Creutzer tror att de flesta kommer att klara höjningen.

– De flesta kommer inte ha några större problem att klara av boräntorna, effekten blir nog snarare att många drar ner på annan konsumtion som restaurangbesök, shopping och frisörbesök.

Tre råd

Men för de som ändå är oroliga över att klara ekonomin har hon flera råd att ge.

– Det kan vara bra att göra en brandövning på sin ekonomi redan nu. Hur påverkar det oss om räntan går upp si eller så mycket? En bra sak kan också vara att börja vänja sin ekonomi med högre boendekostnader. Att man avsätter exempelvis 1,5 procent som man sparar eller börjar amortera av på lånet redan nu.

– Sedan ska man inte köra med strutsmetoden och stoppa huvudet i sanden om man är bekymrad.

Många upplever ju ekonomi som jobbigt och svårt. Hur kommer man åt problemet om man vet med sig att man är en strutsperson?

– Man kan se det som att gå till tandläkaren på en årlig kontroll. Det känns bra efteråt och det ger lugn och ro att veta att man har koll på läget, säger Annika Creutzer.

Binda räntan

En ständigt aktuell fråga när man pratar boendeekonomi är också om man ska binda räntan eller ha rörlig.

– Känner man att det här är väldigt jobbigt och att man grubblar på framtiden så kan man ha en bunden ränta som en försäkring. Bunden ränta innebär en trygghet, man vet vad man har för kostnader under en längre tid. Den tryggheten får man då väga mot så låga kostnader som möjligt. Rörlig ränta har historiskt sett varit billigare i längden.

När ska man inte binda sin boränta?

– Det är dyrt att lösa ett bundet bolån i förtid så om man vet med sig att man söker jobb någon annanstans och planerar att flytta, separera eller gå i pension och byta till ett billigare boende så ska man inte binda räntan.

Annika Creutzer tycker dock att de svenska hushållen inte behöver oroa sig alltför mycket för framtiden.

– Förväntningarna framöver är ju inte att räntorna stiger till jättehöga nivåer. Marknaden tror i alla fall att det blir en lång och långsam uppgång. Då hinner de flesta vänja sig och ställa om sin ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.