Regeringens budget kan påverka din plånbok. Foto: JESSICA GOW/TT

Så påverkas du av budgeten

Uppdaterad
Publicerad

En del förslag i den nya vårbudgeten kan påverka din plånbok. Här kan du se hur du som privatperson eller företagare påverkas.

Det mesta av regeringens satsningar är redan känt sedan höstbudgeten men några saker tillkommer och vissa förslag har inte trätt i kraft än. Här är vad som väntas och hur du påverkas om du är:

Egenföretagare:

Enskilda näringsföretagare som vill anställa sin första anställd till företaget slipper betala arbetsgivaravgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt. Anställningen ska vara på minst halvtid, i minst tre månader och nedsättningen gäller för löner upp till 25 000 kronor per månad. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017 och ska gälla till och med den 31 december 2021.

Vårbudgeten 2016

Slopad sänkning av arbetsgivaravgifter för unga: Den nedsättning av de sociala avgifterna som tidigare funnits för unga under 26 tas bort den 1 juni.

Pensionär:

Maxtaxan för hemtjänsten höjs från och med 1 juli vilket riskerar att kommunen höjer priset för hemtjänsten.

Gratis öppenvård för äldre över 85 år föreslås från och med 2017. 

Medelålders kvinna:

Gratis mammografi ska erbjudas kvinnor mellan 40 och 74 år från den 1 juli 2016.

Småbarnsförälder:

Jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen slopas från och med nästa år. I stället öronmärks en tredje pappamånad.

Vuxen:

RUT-avdraget föreslås utökas från 1 augusti till att gälla fler trädgårdstjänster, flyttjänster och it-tjänster i hemmet. Den som behöver hjälp med att beskära och ta bort träd och buskar kan få rut-avdrag för det, liksom om man anlitar någon för att installera eller reparera en dator. En skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror föreslås också träda i kraft från och med nästa år.

Nyanländ företagare:

Nyanlända med företagarbakgrund ska få lättare att starta företag i Sverige genom en satsning på 18 miljoner kronor till Tillväxtverket.

Ungdom:

Gränsen för gratis tandvård höjs från 19 till 21 år 2017 och under 2018 höjs gränsen till 23 år. 

Fakta Vårbudgeten

  • På onsdag morgon den 13 april klockan 08.00 presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårbudget. Under eftermiddagen hålls en budgetdebatt i riksdagen.
  • I vårbudgeten beskriver regeringen sin syn på det ekonomiska läget, sin prognos för framtiden och vilka politiska prioriteringar man vill göra. Främst är vårbudgeten en förberedelse inför den mer utförliga höstbudgeten även om några konkreta förslag på reformer brukar ingå.
  • I vårbudgeten presenteras också ändringsförslag för det nuvarande året. Man justerar olika poster utefter hur förutsättningarna har förändrat sedan höstbudgeten klubbats. I år är det främst flyktingmottagandet som gjort att korrigeringar krävts.
  • I förra veckan presenterade regeringen att statsbidragen till kommunerna höjs permanent med 10 miljarder kronor, som en del i en uppgörelse med Vänsterpartiet och motiveras med de ökade kostnaderna i samband med flyktingmottagandet.
  • De borgerliga partierna kommer att lägga enskilda motförslag, så kallade vårmotioner, och regeringen ska sedan samla tillräckligt stöd i riksdagen för sin budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet