Foto: TT

Så sänker du din boränta

Publicerad

Är du en trogen eller en otrogen bankkund? Privatekonomiexperten Annika Creutzer ger den ovane förhandlaren några enkla knep för att kunna pruta på banken.

Att reporäntan nu ligger på minus gör det visserligen dyrare för bankerna att låna, men de fortsätter att göra stora vinster – och därför finns det också utrymme för bolånekunderna att förhandla ner räntan. Men hur går det till?

Det första du ska fråga dig, menar Annika Creutzer, är vilken av de två kundtyperna du är: den trogna, eller den otrogna. Den trogna är mångårig kund och har över tid kommit att samla alla sina konton och besparingar hos banken. Här finns utrymme för att anspela på att du faktiskt bidrar till banken.

Spela ut bankerna mot varandra

Den otrogna har sitt lönekonto hos någon annan.

– Det är då man spelar ut bankerna mot varandra, säger Annika Creutzer och förklarar att man, för att få lyckas villkora fram en bra boränta, ska prata med minst tre banker två gånger innan man börjar förhandla på allvar.

Före den otrogna kan ett förhandlingsargument vara löftet att flytta in sina tillgångar i banken.

– Men där vill jag varna för att flytta över pensionspengar. Där ska man alltid ha särskild rådgivning.

Läs på

I jakten på bättre boränta kan det vara värt att försöka hitta en hungrig bank, en som är på jakt efter nya kunder.  

– Googla, läs artiklar, de banker som syns mycket i reklamkampanjer är ute efter att ta hem marknadsandelar.

Sedan i juni i år gäller nya regler om att alla banker som erbjuder bolån måste redovisa sin snittränta. Inom snittet ligger de kunder som inte brytt sig om att pruta.

– Med dagens extremt låga räntor är det viktigt att inse att 1,5 procents ränta på tremånaders bolån är högt. Det finns bra prutmån, bankerna tjänar mer än någonsin på bolånen.

Kontakta banken

När du sedan känner dig manad går det utmärkt att lyfta luren och ringa och säga: ”Hej, jag tycker det är dags att vi ser över räntan på mitt bolån”.

– Nämn sedan snitträntan, att människor du pratat med ligger lägre än dig och att du pratat med andra banker. Redan där brukar de stryka 0,3 procentenheter.

Ta med en kompis

Men förutom de rent faktamässiga aspekterna av en förhandling – att vara påläst – finns också de psykologiska, vilka kan göra sig påminda om du väljer att besöka banken istället för att förhandla övertelefon. Att kliva in i foajén och mötas av sex meters takhöjd och uniformerat kostymerade tjänstemän kan få en människa att känna sig liten.

– Gå aldrig ensam till banken, om du känner dig osäker, även om du är ensam på lånet. Ta med en kompis, var hellre två mot en. Det är alltid enklare att komma ihåg vad som är sagt om man är två. Se också till att vara väl förberedd, att ha pratat med andra banker innan, säger Annika Creutzer och tillägger:

–  Det är ingen skillnad mellan banken och torghandeln utanför, det är lika prutbart inne på banken. En bank är dessutom ingen samhällsnytta, utan ett aktiebolag där man alltid prioriterar sina aktieägare.

Få allt skriftligt

Om du har bolånet uppdelat i en rörlig och en bunden del ska du, under det att du förhandlar om ränterabatt, vara noga med att rabatten gäller lika länge på båda delarna av lånet. Till sist är det viktigt att du får alla överenskommelser skriftligt, så att det inte finns utrymme för missförstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.