Ericsson höjer utdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Ericssons rörelsevinst föll med 30 procent till 6,3 miljarder, vilket var något sämre än väntat och aktien föll.

Samtidigt höjer styrelsen utdelningen till ägarna.

– Både helåret 2014 och under fjärde kvartalet var utvecklingen rätt jämn. Lönsamheten ökade över hela året och försäljningen var ungefär densamma som under 2013. Men tittar man på fjärde kvartalet så stannade försäljningen på 68 miljarder, en liten minskning. Resultatet på 6,3 miljarder var en klar förbättring även om man exkluderar en stor betalning från Samsung, säger Ericssons vd Hans Vestberg till TT.

Försäljningen landade på 68,0 miljarder kronor, jämfört med 67,0 miljarder kronor. Både försäljning och vinst var sämre än vad analytikerna hade räknat med och aktien föll också med cirka tre procent i den inledande börshandeln. Senare vände dock kursen upp.

Ner i Nordamerika

Försäljningen steg i Mellanöstern, Europa och Asien medan den sjönk med fem procent i Nordamerika.

– I Nordamerika köper operatörerna just nu spektrumutrymme och de konsoliderar företagen. Det gör att de tittar väldigt mycket på sina egna kassor och de investerar lite mindre. Långsiktigt är jag dock inte orolig. Det finns en stor efterfrågan på bredband och Ericssons position är väldigt stark.

Styrelsen vill höja utdelningen till ägarna från 3:00 kronor till 3:40 per aktie.

– Styrelsen tittar både på vår kassa och vad bolaget kan behöva de närmaste åren. Kassan är helt intakt från 2013 till 2014 och vi har en bruttokassa på mer än 70 miljarder kronor och en nettokassa på nästa 30 miljarder kronor, säger Vestberg.

Ny patentstrid

Turbulensen i SCA och Industrivärden betyder också förändringar i Ericssons styrelse. Sverker Martin-Löf avgår vid bolagsstämman och en ny ledamot ska utses. Hans Vestberg är fåordig.

– Industrivärden är en storaktieägare i Ericsson och en ny styrelseledamot ska väljas. Det är den förändring som sker.

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, kallar Ericssons delår en blandad rapport.

– Försäljningen i Nordamerika gick sämre än väntat, men det har Ericsson bra förklaringar till.

Ett annat orosmoment är den just startade patentstriden mellan Apple och Ericsson som redan har hamnat i amerikanska domstolar. Det var inte länge sedan Ericsson hade motsvarande strid med Samsung.

– Det här kommer att dra ut på tiden och patentintäkterna kommer knappast att växa de närmaste åren. Apple är ju en av Ericssons största patentkunder.

Fakta: Ericssons delår i siffror

Ericsson;

TD;Kvartal 4, 2014;Kvartal 4, 2013;

Omsättning;68,0;67,0;

Rörelseresultat;6,3;9,1;

Resultat före skatt;5,8;8,9;

Resultat efter skatt;4,2;6,4;

Resultat per aktie;1:29 kronor;1:97 kronor;

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.